Sicilija, Istanbul, Pariz... Ako ne možemo putovati, možemo čitati o njima

Radiosarajevo.ba
Sicilija, Istanbul, Pariz... Ako ne možemo putovati, možemo čitati o njima
Foto: Pexels / Knjige

 

Kako smo ovih dana kod kuće, dio slobodnog vremena koje imamo na raspolaganju lijepo je provesti uz dobru i kvalitetnu knjigu, a posebno onu koje nam nudi kroz fabulu i upoznavanje velikih svjetskih gradova. Portal b92 ponudio je izbor: 

Sicilija - Gepard, Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Remek-djelo italijanske književnosti je roman o tragičnoj sudbini jedne plemićke porodice koja se suočava s ratom generala Giuseppea Garibaldija, tokom ujedinjene Italije. Radnja se dešava na Siciliji, koja cijeloj priči daje posebnu atmosferu. Po ovom romanu snimljen je jedan od najpoznatijih Viscontijevih filmova, s Claudijom Cardinale u glavnoj ulozi.

Istanbul – Muzej nevinosti, Orhan Pamuk

Pamuk spada u one pisce koji imaju vrlo istančan stil, a čija djela su prepuna lirskih opisa mesta. Naravno, najviše je u svojim delima ovjekovječio Istanbul, koji se pojavljuje i u njegovom najljepšem ljubavnom romanu. 

Više od 150 likova na šest stotina stranica gradi svijet Istanbula u vremenu od 1975. godine do današnjih dana. Pamuk nas u ovoj knjizi navodi da pomislimo kako smo stanovnici Istanbula, dok šetamo kroz njegova skrovita i mistična mjesta. Ulicama istanbulskih četvrti Nišantaš, Čukurdžuma,Taksim, Harbija, Bejoglu, često krstari još jedan junak ove knjige – automobil Chevrolet iz 1965 godine. Ovaj automobil svojom rutom spaja ekskluzivne klubove i zapuštene barove, luksuzne vile i sirotinjske periferijske četvrti, kino bašte kojih danas više nema i ćumeze starih čudaka.

Aleksandrija – Aleksandrijski kvartet, Lorens Darell

Čuveni Darellov kvartet zapravo je oda mitskom gradu Aleksandriji. Ovaj grad je takođe junak sva četiri romana – Justina, Baltazar, Mauntoliv i Klea, I to je osnovni motiv po kojem Darell kroji kvalitetnu priču lavirintske zamršenosti i hipnotišuće ljepote. Sam Lorens u jednom opisu za Aleksandriju piše: Aleksandrija je kao velika vinska presa ljubavi; oni koji prođu kroz nju su bolesnici, usamljenici, proroci – hoću reći, svi oni koji su bili duboko ranjeni u svojoj polnosti.

Sankt Petersburg – Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Najpoznatije djelo Fjodora Dostojevskog smješteno je u šezdesete godine 19. vijeka i to u gradu Sankt Peterburgu. Iako je u fokusu romana strašan zločin, kao i breme koje nosi glavni junak Raskoljnikov, Dostojevski je uspio kroz roman da prikaže i tadašnju atmosferu grada.

Pariz – Zvonar Bogorodične crkve, Victor Hugo

Iako je glavni grad Francuske ovjekovječen u mnogim Prustovim romanima i djelima drugih pisaca, ovo eliko djelo vas vodi u srednjovekovni Pariz. Ovaj roman je prije svega uzbudljiva i potresna priča Victora Hugo-a o prijateljstvu, ljubavi, ljubomori i tragičnim sudbinama. U fokusu romana je i katedrala Notre Dame, kojom je pisac bio fasciniran.

Glavni lik, zvonar Kvazimodo, čovjek je neprijatnog izgleda, što određuje njegovu nesretnu sudbinu. Ljudi su ga prezirali, ponižavali i odbacivali. Zaljubljuje se u Ciganku Esmeraldu, kojoj se udvaraju još dva muškarca. Pred vama je tragična, ali i veličanstvena priča o teškim životnim putevima.

Njujork - Doručak kod Tifanija, Truman Capote

Ukoliko još niste pogledali istoimeni film sa šarmantnom Audrey Hepburn savjetujemo vam da prvo pročitate knjigu koja će vas preseliti na Manhattan.  Upoznaćete dokone i bogate koji večeri provode ispijajući koktele, slušajući ploče, flertujući do zore. 

U središtu priče je Holly Golightly koja živi punim plućima na jedan pomalo ekstravagantan i eksentričan način, tragajući za bogatim mužem. New York je tu savršena scenografija sa svojim modernim bulevarima, luksuznim buticima i prelijepim parkovima, piše portal b92

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije