Legendarnog italijanskog komunistu ispratili uz obradu Bosanca Bregovića

J. M.
Legendarnog italijanskog komunistu ispratili uz obradu Bosanca Bregovića
Prije nekoliko dana preminuo je Luciano Guerzoni, legendarni italijanski političar ljevice, ikona bivše Komunističke partije.

Rođen 1935. godine, Guerzoni je obavljao važne funkcije u pokrajini Emilia-Romagna, bio predsjednik i senator u četiri mandata.

Imao je veliki utjecaj i u ANPI-ju, Nacionalnoj asocijaciji italijanskih partizana (Associazione Nazionale Partigiani d'Italia) koja se borila protiv fašizma, a čak i danas ima 110 hiljada članova.

Na sahrani Guerzonija u Modeni moglo je doći samo 400 ljudi, iako je bilo mnogo više zainteresiranih. Ne čudi da se na posljednjem ispraćaju legendarnog antifašiste pjevala kultna pjesma italijanskih partizana Bella Ciao.

Stefano Bonaccini, aktuelni predsjednik pokrajine Emilia-Romagna, član Demokratske partije, od Guerzonija se oprostio tako što je na društvenim mrežama dao link za pjesmu Bella Ciao u obradi Gorana Bregovića.

Kao i uvijek, italijanski mediji su poznatog sarajevskog muzičara predstavili kao Bosanca...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije