Sjećanja / Dino Merlin podsjetio na genocid u Srebrenici: Kad tišina govori...

11. 07. 2021. u 09:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jedna od najvećih bh. muzičkih zvijezda Dino Merlin objavom na društvenim mrežama podsjetio je 26. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Na oficijelnom Facebook profilu popularni kantautor objavio je fotografiju i bez mnogo riječi, držeći se ponovo one da nekada tišina kaže mnogo više, naglasio je važnost sjećanja na 11. juli i Srebrenicu, mjesto najvećeg zločina u Europi poslije Drugog svjetskog rata.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas će biti održan program obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica.

Također, bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović koji je imao svega 16 godina kada je likvidiran. Konačan smiraj ove godine će pronaći još jedan maloljetnik Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u momentu smrti.

Ove godine će biti dostojno ispraćena i jedna žena Zilha Delić. U momentu stradanja imala je svega 24 godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari bit će ukopani ove godine i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari jeste Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)