Jackie imala francuskog kuhara u Bijeloj Kući: Znate li šta su jeli Kennedyevi?

0
Radiosarajevo.ba
Jackie imala francuskog kuhara u Bijeloj Kući: Znate li šta su jeli Kennedyevi?
Foto: Prtscr/Twitter / Jackie i John Kennedy

Jackie Kennedy je svako jutro doručkovala u krevetu, a njen obrok se sastojao od tosta s medom, soka od naranče i kafe sa obranim mlijekom.

JFK i njegova prva dama bili su među najvećim gurmanima u historiji Bijele Kuće.

Knjiga autora Alexa Prud'hommea "Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House" opisuje prehrambene navike američkih predsjednika i prvih dama kroz historiju.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Jackie Kennedy je za ručak jela tanjir supe i tanki sendvič (povremeno tost sa sirom), a za večeru je birala hladno kuhani losos, slijedeći ga janjetinom, krumpirom, zelenim grahom i sladoledom.

Njezin suprug John je također jeo tost, ali s marmeladom, uz poširana ili kuhana jaja. Ta je navika ostala s njim do kraja života: bila je to njegova posljednja hrana nekoliko sati prije njegove smrti u atentatu u Dallasu, 22. novembra 1963. godine.

Knjiga detaljno opisuje prehrambene navike svakog predsjednika i prve dame u Bijeloj kući, uključujući i Franklina D. Roosevelta koji je tijekom Velike depresije često jeo ostatke hrane da bi se prikazao kao obični čovjek.

Također se opisuje da su John i Jackie Kennedy bili među najvećim gurmanima koji su ikad boravili u Bijeloj kući, a Jackie je čak unajmila slavnog francuskog kuhara René Verdona da bi podigao kulinarske standarde Bijele kuće.

Mekane kao duša: Krofne iz rerne punjene čokoladom

Mekane kao duša: Krofne iz rerne punjene čokoladom

Tijekom diplomatskih večera, predsjednik i prva dama su insistirali da se poslužuje kalifornijsko vino iz Nape ili Sonome, piše Vogue.

Johnov omiljeni obrok bio je klasična supa od školjki iz New Englanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije