Kodeksi i Čičci

Elvis J. Kurtović
Kodeksi i Čičci
Vrijeme je kada se prisjećamo 1984. i Olimpijade u Sarajevu, pa ćemo u duhu populariziranja "rootsy" bosanske narodne muzike i naše stare kolumne "Mala škola šargije"...

Elvis J. Kurtovi: Mala škola šargije

... na početku priložiti pjesmu u kojoj je pjevač izvorne muzike izvrsno opisao uzbuđenje i ponos koji su vladali tih dana. Utisak je da mu se najviše dopalo Olimpijsko selo:

Reakcije, pohvale i kletve

U jednoj od prošlih kolumni dotakli smo se danas marginalizirane teme pranja auta uz rijeku.

Dobio sam nakon toga sliku koja baca novo svjetlo na ovaj fenomen i analizirajući fotografiju nastalu u Zagrebu 1978. godine zaključujemo da je ovaj pokret imao sljedbenike i u podžanru "pranje auta uz veliku rijeku".

pranje_auta_Sava.jpg - undefined

Privatni arhiv

Pranje auta uz veliku rijeku kao što je Sava nosilo je draži druženja s drugim ponosnim vlasnicima automobila, ali nije bilo čari utjerivanja automobila u samo korito, što je bio slučaj kod male rijeke. To našeg oca nismo nikada uspjeli nagovoriti da uradi jer je tvrdio da će se "zaglaviti i neće moći izaći!?"

Zaključak: Mada su rijeke pripadale istom slivu, pranje auta uz Savu nije bilo isto kao pranje auta uz Željeznicu ili Miljacku.

Kad smo već kod Miljacke, znate li gdje izvire rijeka Miljacka?

A, da vas čujem?

Kodeksi i Čičci

Dok se oni, koji su u Sarajevu išli u osnovnu školu, smješkaju na pitanje "gdje izvire rijeka Miljacka" (a ostali traže po wikipediji!) idemo da se u našoj staroj dobroj rubrici Reakcije, pohvale i kletve nadovežemo na prošlu kolumnu o ferijalcima i Drugom načinu.

Elvis J. Kurtović: Ferijalci na drugi način

Ispostavilo se da je na slici iz Griča u Trpnju na bubnjevima naš Sarajlija Ljubo Pavlović. On je, eto slučajno, bio svjedok nastanka Drugog načina, no interesantniji je kao "preživjeli prvoborac sarajevske rok scene". Zato sam ga zamolio da se za našu kolumnu prisjeti grupa od kojih je nastalo Bijelo Dugme.

To su Kodeksi i Čičci.

Ove grupe su krajem '60-ih i početkom '70-ih donijele novu energiju na sarajevsku rock scenu i njihova imena trebaju znati svi stanovnici glavnog bh. grada, znali ili ne gdje izvire rijeka Miljacka...

U fazonu kolumne Kako se nekad zimovalo

Elvis J. Kurtović: Kako se nekad zimovalo

... zamolio sam Ljubu da mi ispriča nešto o Kodeksima i Čičcima, i ako ikako može da se izjasni "koja je grupa bila bolja" (hahahaha).

Znači "tricky pitanje" gdje izvire rijeka Miljacka primijenjeno na grupu Bijelo dugme ima sličan odgovor.

Bijelo dugme nastalo je iz grupa Kodeksi i Čičci.

E sad, kako "u kapitalizmu mora biti neko takmičenje", nameće se pitanje: Ko je bitniji? Kodeksi ili Čičci?

To što većina misli da su Kodeksi značajniji ne mora nužno biti tačno.

Zoran Redžić smatra da su Čičci osnovali Bijelo dugme jer je grupa koja će se kasnije nazvati Bijelo dugme krenula s radom tako što su on i Mića Vukašinović pozvali Gorana Bregovića u novu grupa koja će svirati autorsku muziku.

To što je poslije Mića otišao, došao Željko Bebek (koji nije bio prvi pjevač), desilo se kasnije, jer... onu prvu "inicijalnu" grupu osnovali su Čičci!

Nije moje da budem "sudija" nego da zahvalim i Kodeksima i Čičcima što su nam pomagali kada smo bili mladi i pokušavali nešto uraditi u svijetu muzike.

Ne samo da su "utrli put" da nam bude lakše, nego su nam pomagali i "fizički" kad je nešto trebalo oko opreme, muzičkih stvari, kontakata...

Kodeksi i Čičci bi trebali biti zlatnim slovima upisani u historiji sarajevskog rokenrola, a za kraj kolumne iz jedne emisije o putovanjima sam vam isjekao sjećanje Željka Bebeka na Kodekse:

 Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije