Zeleno svjetlo ArcelorMittala za preuzimanje najveće europske čeličane

Radiosarajevo.ba
Zeleno svjetlo ArcelorMittala za preuzimanje najveće europske čeličane

Bruxelles je u ponedjeljak dao zeleno svjetlo najvećoj svjetskoj čeličnoj skupini ArcelorMittal za preuzimanje italijanske čelične kompanije Ilva, koja zapošljava više radnika u okolini grada Taranta.

Europska komisija dopustila je preuzimanje nakon detaljne istrage o ispunjavanju uvjeta za zaštitu tržišnog takmičenja, navodi Indikator.

Očekuje se kako će ArcelorMittal izdvojiti 1,8 milijardi eura za preuzimanje italijanske tvornice čelika. 
Prema riječima evropskog povjerenika za tržišnotakmičenje Margrethe Vestager, preuzimanje u Evropi omogućit će održavanje mnogih radnih mjesta i industrija, ali ne na štetu viših cijena čelika, navodi njemačka novinska agencija dpa.

Čeličana Ilva, najveća u Europi, vrlo je važna za lokalne ekonomiju. Snažno zadužena čeličana je bila nacionalizirana prije godinu dana kada je zapala u finansijske poteškoće.

Kompanija je u svoje najbolje vrijeme proizvodila 9 miliona tona čelika godišnje. EU sektor čelika zapošljava oko 360.000 ljudi, što ga čini jednim od glavnih stupova europske ekonomije, piše Indikator.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije