Posao za 39 radnika: Fabriku iz Švicarske preselili u Zvornik

Radiosarajevo.ba
Posao za 39 radnika: Fabriku iz Švicarske preselili u Zvornik
Zvanično otvaranje firme “Zeochem” iz Zvornika za preradu zeolita i hromatografskih gelova, koja je dio grupacije CPH Chemie + Papier Holding AG, planirano je u ponedjeljak, 7. maja, najavljeno je iz ove fabrike.

Ova švicarska firma nedavno je pustila u pogone sve proizvodne linije novoizgrađene fabrike u Zvorniku, a njeno otvaranje od velikog je značaja za lokalnu zajednicu kao i cijelu BiH, piše BiznisInfo.

Fabrika “Zeochem” je prije nešto više od godinu dana kupila 5.400 kvadrata industrijskog zemljišta u Zvorniku radi izgradnje kompleksa koji bi proizvodio molekularna sita u prahu, specijalne zeolite, kao i silikatne hromatografske gelove.

Zanimljivo je da je kompanija preselila 5 proizvodnih linija iz svog pogona Uetikon iz Švajcarske u Zvornik. Pogon je praktično razmontiran i u 100 vožnji kamionom prebačen u BiH. Prebačeni su i silosi dugi po 20 metara, a za transport svakog je trebalo 4 dana.

Ovaj projekat uveliko povećava kompetitivnost kompanije na globalnom nivou, jer novoizgrađena fabrika u Zvorniku, pored postojećih u Švicarskoj, SAD i Kini, svoje proizvode plasira na sve kontinente.

Nova fabrika “Zeochema”, koja je dio višemilionske investicije, odnosno oko devet miliona švicarskih franaka, nedavno je počela sa radom i trenutno zapošljava 39 radnika.

Ovaj novi “europski” pogon “Zeochema” nalazi se u neposrednoj blizini kompanije “Alumina”, koja je dugogodišnji partner “Zeochema” i kao ozbiljan isporučilac sirovina, svakako je i indirektni učesnik u projektu, navode iz ove fabrike.

Kamen temeljac za izgradnju fabrike “Zeochem” u Zvorniku postavljen je 6. marta 2017. godine.

Kamen temeljac tada su položili izvršni direktor te kompanije iz Švicarske Alojz Valdburg Cial, ambasador Švicarske u BiH Andrea Rauber Sakser, predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Milorad Motika i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije