Koristi prirodnog svjetla u vašem domu

0
Promotivni tekst
Koristi prirodnog svjetla u vašem domu
Foto: Velux / Koristi prirodnog svjetla u vašem domu

Prirodno svjetlo igra veliku ulogu u našim životima. Osim što nam pomaže da poboljšamo opće raspoloženje, značajno utiče i na našu energiju i fokus, koji su veoma važni ukoliko radimo od kuće.

U narednom periodu, kada nas očekuju kraći zimski dani, potrebno je da obezbijedimo što više dnevnog svjetla u svom domu.

Povećana izloženost prirodnom svjetlu povezana je s povećanim lučenjem serotonina u mozgu. Serotonin je naš hormon sreće i djeluje kao prirodni stabilizator raspoloženja. Nizak nivo serotonina povezan je sa anksioznošću i depresijom, pa je dobro imati što više prirodnog svjetla, posebno tijekom zime.

Velux: Koristi prirodnog svjetla u vašem domu
Foto: Velux / Koristi prirodnog svjetla u vašem domu

Prirodno svjetlo za miran san

Općenito je poznato da ljudi koji su izloženi većoj količini prirodnog svjetla tokom dana mnogo bolje spavaju. Svjetlosni ciklus sunca ima snažan utjecaj na ljudski cirkadijalni sat - prirodni proces koji se često naziva tjelesni sat. Poremećaj cirkadijalnog sata može utjecati na mentalno i psihičko funkcioniranje, uključujući sposobnost spavanja, jasnog razmišljanja i regulaciju krvnog pritiska.

Kada je u pitanju sinhronizacija cirkadijanskog ritma sa spoljnim svijetom, prirodno svjetlo je ključno, jer naše oko detektuje ciklus svjetla i tame u našem okruženju i podešava naš tjelesni sat. Stoga je od vitalnog značaja da se izlažemo prirodnom svjetlu koliko god možemo tijekom dana, inače rizikujemo poremećaj našeg cirkadijalnog ritma, što značajno utječe na naš ciklus spavanja.

Velux: Koristi prirodnog svjetla u vašem domu
Foto: Velux / Koristi prirodnog svjetla u vašem domu

Sunčeva svjetlost poboljšava produktivnost

S povećanjem broja osoba s dislociranim radnim mjestom prirodno svjetlo u kući postalo je važan faktor za osiguranje najbolje moguće produktivnosti. Osobe koje su izložene prirodnom svjetlu imaju tendenciju da se osjećaju angažiranije, pa je vjerojatnije da će raditi punim potencijalom i općenito biti sretniji dok rade svoj posao. To znači da će vjerovatno ostati duže fokusirani, što dalje vodi do veće produktivnosti i uspjeha.

Velux: Koristi prirodnog svjetla u vašem domu
Foto: Velux / Koristi prirodnog svjetla u vašem domu

Prirodno svjetlo pomaže i našem bankovnom računu

Povećanje sunčeve svjetlosti u domovima može pomoći u smanjenju računa za električnu energiju i grijanje smanjujući potrebu za korištenjem rasvjete i grijanja u kući. Najsigurniji način da svom domu obezbijedite najbolju energetsku efikasnost, ali i dovoljno prirodnog svjetla za održavanje zdravlja jeste postavljanje VELUX krovnih prozora, sa trostrukim staklom i toplotnom izolacijom, koji mogu da smanje gubitke toplote u prostoriji, dok tokom ljeta zbog svoje termičke izolacije i dodatne vanjske tende, smanjuju korištenje klima uređaja.

O Grupaciji VELUX

Više od 80 godina Grupacija VELUX stvara bolje životno okruženje tako što koristi krovove da omogući ljudima širom svijeta maksimalno uživanje u dnevnoj svjetlosti i svježem zraku. Naš proizvodni program uključuje krovne prozore i modularne svjetlarnike, dekorativne roletne, proizvode za zaštitu od sunca i vanjske roletne, kao i rješenja za ugradnju i pametne kuće. Ovi proizvodi pomažu u stvaranju zdrave i održive unutrašnje klime, za rad i učenje, za igru i uživanje. Mi smo globalna kompanija – imamo prodajnu i proizvodnu djelatnost u više od 38 zemalja i oko 12.500 zaposlenih širom svijeta.

Vlasnik Grupacije VELUX je VKR Holding A/S, društvo s ograničenom odgovornošću koje je u potpunom vlasništvu neprofitnih, dobrotvornih fondacija (THE VELUX FOUNDATIONS) i porodice. VKR Holding je 2021. godine imao ukupan prihod od 3,5 milijardi EUR, a fondacije THE VELUX FOUNDATIONS su donirale 244 miliona EUR u dobrotvorne svrhe.

Za više informacija o Grupaciji VELUX posjetite velux.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije