To smo čekali: Yamaha će proizvoditi automobile!

Radiosarajevo.ba
To smo čekali: Yamaha će proizvoditi automobile!
/ Yamaha Motor Corporation
Krajem naredne godine automobilska karta svijeta bit će bogatija za još jednog proizvođača. I to kakvog! Tada će Yamaha predstaviti serijsku verziju svog prvog automobila.

Prvi Yamahin četverotočkaš bit će superautomobil, kreiran na osnovu konceptnog modela Sports Ride Coupe.

Posljednja studija predstavljena je na sajmu u Tokiju u novembru 2015. godine, kada je Yamaha sve iznenadila kontroverznim izgledom. Japanci su u proteklih godinu dana dotjerivali izgled, pazeći pritom da dizajn ostane "po uzoru na motocikle".

Sve ostale informacije – motor, prijenos ili dinamičke karakteristike – zasad su nepoznanica, iako se spekulira da će ultralagani automobil dužine 3,99 metara pokretati 1,5 litarski turbobenzinac.

Inače, iako je poznata kao član velike japanske motociklističke četvorke (Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki), Yamaha ipak ima iskustva s četverotočkašima. Tako je jedan od najpoznatijih japanskih sportskih automobila svih vremena – Toyota 2000GT – većim dijelom razvijen u Yamahi.

Krajem '80-ih i tokom '90-ih godina prošlog stoljeća Yamaha je proizvodila motore za bolide Formule 1, a inžinjeri iz Iwate pomogli su i u nastanku supersportskog Lexusa LFA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije