Rusi tužili Todorića i Agrokor

Radiosarajevo.ba
Rusi tužili Todorića i Agrokor
Ivica Todorić, u prijavi koju je u ime Sberbanka podnijela zagrebačka advokatica Aleksandra Horvat, tereti se za niz krivičnih djela – prevaru u privrednom poslovanju, povredu obaveze trgovačkih i poslovnih knjiga.

Krivičnom prijavom ruskog Sberbanka, osim Ivice Todorića, obuhvaćen je i sam koncern Agrokor kao pravna osoba, piše Jutarnji list, najavljujući da bi moguća tužba na kraju mogla biti teška više od milijardu eura.

Prijavu su navodno spremni proširiti i na druge kompanije u sastavu koncerna, a traže ispitivanje Ivice Todorića, te svjedočenje povjerenika Ante Ramljaka i potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Kako je Jutarnji neslužbeno saznao, Rusi u prijavi višekratno ističu kako Todorića smatraju odgovornim za 100 miliona eura, ali nisu se odredili o konačnoj visini odštetnog zahtjeva, nego su na više mjesta upozorili kako su prije tog posljednjeg kredita u 2014. godini i 2016. godini Todoriću odobrili još dva kredita, jedan od 600 i drugi od 350 miliona eura.

Može se zaključiti kako Sberbank procjenjuje da će “prevara” i “krivotvorenje” teško 100 miliona eura biti relativno lako dokazivo, ali žele ostaviti prostor i za moguće povećanje optužbe ako pronađu način da dokažu kako je lažiranje Agrokorovih bilanci imalo nešto dužu istoriju.

Saznaje se, nadalje, kako su Rusi spremni i proširiti kaznenu prijavu na ostala trgovačka društva iz sastava Agrokora i odgovorne osobe u tim društvima. Može se pretpostaviti da se radi o Agrokor Trgovini, Jamnici, Konzumu, PIK-u Vinkovci, Zvijezdi, Belju, VUPIK-u, Konzumu, Ledu, Ledu Čitluk, Sarajevskom Kiseljaku… odnosno o svim Todorićevim firmama koje su učestvovale u kreditnim aranžmanima.

Zanimljivo je da se ruska prijava u osnovi temelji na javno poznatim podacima. Kako se neslužbeno doznaje, pozivaju se na iznenadne drastične promjene procjene Agrokorova poslovanja od ugledne agencije Moody’s koje ukazuju na čudno stanje poslovnih izvještaja te upozoravaju kako im je Todorić govorio da je, pojednostavljeno prepričano, sve OK s njegovim poslovanjem, a nakon dva mjeseca ustanovilo se da je lično Todorić bio prisiljen podnijeti zahtjev Trgovačkom sudu za pokretanje postupka vanredne uprave.

Rusi navode podatke koji su došli do javnosti nakon što ih je prezentirao vanredni povjerenik Ante Ramljak: navode kako je račun drugookrivljenika u trenutku pokretanja izvanredne uprave bio blokiran s 321 milion kuna, da je zabilježeno 13,8 milijardi neosiguranih i nenaplaćenih bankovnih zajmova, spominju iznos ukupnih blokada na svim društvima u trenutku otvaranja izvanredne uprave od 3 milijarde kuna, naglašavaju javno priznavanje potencijalnih pogrešaka u konsolidiranim izvještajima, tvrde kako je već u nasumičnom pregledu postalo jasno da je u kvartalnom izvještaju Agrokora “prešućen” detalj od 967 miliona kuna Adrisova zajma.

Traže, naravno, ispitivanje “prvookrivljenika” Ivice Todorića te svjedočenje povjerenika Ante Ramljaka i potpredsjednice Martine Dalić. Traže i pribavljanje posebnog izvještaja sastavljenog za RH o stvarnim operativnim pokazateljima koncerna Agrokor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije