Rudnici Kreka: U Dubravama iskopana milionita tona uglja, smanjeni gubici

Fena
Rudnici Kreka: U Dubravama iskopana milionita tona uglja, smanjeni gubici
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija/Rudnik Dubrave
U Rudniku Dubrave, koji posluje u sastavu Zavisnog društva Rudnici Kreka Tuzla, iskopana je milionita tona uglja.

Direktor ZD Rudnici Kreka Osman Bleković izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da je, bez obzira na loše priče koje kruže o ovom rudniku, "Kreka gigant koji se nije do sada postidio i iznevjerio potrošače".

Govoreći o produktivnost na nivou Rudnika Kreka u dva površinska kopa, Dubrave i Šikulje, rekao je da je dostignut  maksimum od pokretanja ova dva objekta, odnosno kopa.

Sadašnja produktivnost na spomenutim površinskim kopovima je 1.350 tona po radniku na nivou rudnika Dubrave i 1.270 tona na površinskom kopu Šikulje, što se, ističe Bleković, nije desilo u historiji spomenuta dva površinska kopa.

"Činjenica je da imamo još problema, nedostaje i opreme i smatramo da će se nabavkom novog širokog čela stanje popraviti", rekao je on te podsjetio na štete koje su površinskom kopu Šikulje donijele poplave.

Naglasio je da će Rudnici Kreka, u kojima su zaposlena 2.482 radnika, poslovnu 2017. godinu završiti sa iskopanih 100.000 tona uglja više nego u prošloj godini.

Po njegovim riječima, prihodi Rudnika uglja Kreka u protekle dvije godine rasli su za 10 do 12 posto u odnosu na prethodni period, a u 2017. godini očekuju se prihodi od 118 do 120 miliona KM.

Smanjen je gubitak u poslovanju, povećana je produktivnost, a smanjen je i broj radnika u ovom ZD.

Bleković je ustvrdio da su ulaganja u Rudnike "Kreka" veoma mala.  Od 2010. godine kada je počeo investicioni program, svake godine Rudnici Kreka raspolagali su s 6,0-6,5 miliona KM, a Bleković ocjenjuje da je to malo.

Također je rečeno da su plaće radnika bile u zastoju zbog blokada računa i da Kreka s ovom proizvodnjom može zatvarati konstrukciju "mjesec za mjesec", ali ne može riješiti probleme iz ranijeg perioda, poput dugovanja prema fondovima i dobavljačima.

"Ovaj proizvodni rezultat rudnika Dubrave, Šikulje i rudara Mramora u okolnostima u kojima se bore isključivo je plod angažmana i nadljudskih napora" poručio je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnici uglja Kreka Tuzla Zuhdija Tokić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije