Čudo u Goraždu: Njemački ARD objasnio zasluge Nijaza Hastora za rodni grad

J. M.
Čudo u Goraždu:  Njemački ARD objasnio zasluge Nijaza Hastora za rodni grad
Bosanskohercegovačkog poduzetnika Nijaza Hastora prati dosta kontroverzi u Njemačkoj. Optužen je da ugrožava tamošnja radna mjesta i prenosi ih u svoju domovinu.

Nakon spora između Hastora i Volkswagena, najvećeg proizvođača automobila u Europi, svi su postali svjesni snage bh. biznismena. 

"Najbogatiji  Bosanac" imao je planove i za preuzimanje njemačkog proizvođača automobilskih dijelova Grammer gdje je glavni akcionar. Međutim, planovi su propali jer su, između ostalog, radnici protestvovali zbog straha za svoj posao.

Nemački javni TV servis ARD odlučio je prikazati Hastora u drugom svjetlu. Novinari ARD-a otišli su u Goražde i ostali impresionirani onim što je Nijaz Hastor uradio za svoj rodni grad.

U reportaži pod naslovom Čudo u Goraždu novinari ARD-a su objasnili da je u zemlji uništenoj ratom stopa nezaposlenosti veoma visoka – iznad 40 procenata, 60 procenata među mladima. No, 66-godišnji Hastor shvatio je kako potkopati ovaj problem.

Investiranjem u svoj rodni grad, otvorio je nova radna mjesta i privukao druge preduzetnike.  Prije deset godina u njegovoj fabrici Prevent radilo je 100-tinjak zaposlenih, danas ih je 10 puta više. U fabrici kojom rukovodi mlada Lejla Ferhatbegović proizvode automobilske presvlake i zaštitna odijela.

U Goraždu je stvoreno privredno čudo, nema nezaposlenih. Radnici dolaze čak i iz općina drugog bh. entiteta, s kojima su se Goraždaci svojevremeno gledali preko nišana: U reportaži prikazan jedan uposlenik Preventa iz susjedne Foče.

Dodjeljujući stipendije za studente, Nijaz Hastor ulaže i u budućnost Bosne i Hercegovine. Fondacija Hastor trenutno finansijski podržava 1860 studenata, a svoja iskustva govorila je Emina Kadrić, koja smatra da ima budućnost u svojoj zemlji. Prikazano je i selo Emine Kadrić, nedaleko, od Goražda, čiji žitelji pitku vodu zahvaljuju... Nijazu Hastoru.

Iako je upitno koliko će ova afirmativna reportaža pomoći poboljšanju imidža Nijaza Hastora u Njemačkoj, dobro je da se BiH spominje uz pojmove kao što su "privredno čudo". Ipak, novinari ARD-a na kraju reportaže zaključuju da je Bosni i Hercegovini potrebno još mnogo privrednika poput Nijaza Hastora...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije