RiTE Ugljevik za pola godine napravio 18 miliona KM gubitaka

Fena
RiTE Ugljevik za pola godine napravio 18 miliona KM gubitaka
Foto: Twitter / TE Ugljevik
Preduzeće "Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ je za prvih šest mjeseci ove godine poslovalo s gubitkom od gotovo 18 miliona KM.

Iz uprave ovog preduzeća tvrde da negativan finansijski rezultat poslovanja, od tačno 17.912.071 KM, nije posljedica neizvršenja proizvodnih zadataka.

“Planirana proizvodnja za period januar-jun 2017. godine je 634,50 GWh, a ostvarena je 936,24 GWh, što je za 47,56 posto više od planirane proizvodnje zbog ostvarenja prekoplanske proizvodnje električne energije usljed pomjeranja datuma početka kapitalnog remonta bloka s 1. maja na 1. juli 2017. godine”, obrazloženje je menadžmenta, koje je objavljeno na Banjalučkoj berzi uz polugodišnji finansijski izvještaj.

rite-ugljevik2.jpg - undefined

Na veličinu iskazanog negativnog rezultata poslovanja utjecao je, tvrde, obračun i tretman prekoplanske proizvodnje po cijeni varijabilnog troška, a ne obračun i tretman planske proizvodnje što je uticalo na smanjenje prihoda za 18.255.036 KM.

Smanjena je i vrijednosti zaliha uglja.

Učešće proizvodnje električne energije "RiTE Ugljevik“ u ukupnoj proizvodnji električne energije u prvom polugodištu iznosi 37 posto, što je uveliko uticalo na stabilnost energetskog sistema RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije