Ramljak osniva novu grupu u koju će preseliti zdravi dio Agrokora

Anadolija
Ramljak osniva novu grupu u koju će preseliti zdravi dio Agrokora
Osnova strukture nagodbe je stvaranje nove, umanjene grupe s operativnim kompanijama u koju će se prenijeti imovina.

Izvanredni povjerenik za restrukturiranje Agrokora Ante Ramljak sa savjetnicima u novom je sjedištu koncerna na Žitnjaku nakon sastanka vjerovničkog vijeća prezentirao je prve nacrte buduće strukture nagodbe sa vjerovnicima, javlja Anadolu Agency (AA).

Povjerenik Ramljak je izvijestio kako je na današnjem sastanku dobio podršku svih članova vjerovničkog vijeća za novu strukturu nagodbe prema kojoj će se kreirati postotci, najprije privremeni, a nakon tri mjeseca i konačni, oporavka cijelog duga Agrokora prema vjerovnicima.

Osnova strukture nagodbe je stvaranje nove, umanjene grupe s operativnim kompanijama u koju će se prenijeti imovina tj. zdravio dio operativnog poslovanja, rekao je Ramljak, kao i dio duga te vlasnička struktura.

Vlasnici nove kompanije bit će vjerovnici koji će imati operativnu kontrolu nad kompanijom.

Ukupni dug ove kompanije iznosi 5,5 milijardi eura.

"Sve ono što ostane na staroj kompaniji Agrokor će se praktički otpisati dug, odnosno otvoriti stečajevi i likvidacije tih kompanija", kazao je Ramljak.

Izvanredni povjerenik je najavio kako ta kompanija neće više u sebi sadržavati Agrokorovo ime.

Kazao je kako još uvijek ne može u javnost izlaziti s brojkama, odnosno s postotkom otpisa i oporavka duga, jer su pregovori oko toga u tijeku.

Potrebno je za početak utvrditi vrijednost pojedinih kompanija kao i njihovu ukupnu vrijednost kako bi se prenijele u novu kompaniju, dodao je.

Kreiran je redoslijed naplate duga, rekao je, s tim da će prvenstvo naplate potraživanja imati osigurani vjerovnici, zatim super senior kreditori koji su u lipnju sufinancirali stari dio duga kroz tzv. roll up. nakon toga idu neosigurani vjerovnici i zadnji u redu naplate su oni koji imaju međukompanijska potraživanja unutar grupe.

"U naplati svega toga skupa ići će se na novi dug koji će se onda otplaćivati", rekao je Ramljak.

Nagodba će biti potpisana ukoliko je podrži vjerovnička većina sa 67 posto, ili više, ukupne sume duga, kazao je Ramljak i dodao kako je cilj da nagodbu podrži 90 plus vjerovničkog udjela jer bi to značilo da su vjerovnici zadovoljni.

Ramljak je kazao kako je trgovanje na burzi rizičan posao te kako će dioničari svih kompanija unutar Agrokorove grupe u potpunosti izgubiti vrijednost svojih dionica.

Ramljakov savjetnik Alister Beveridge je poručio kako je cilj cijeloga procesa stvoriti osnaženu, samoodrživu i profitabilnu hrvatsku kompaniju.

Prijedlog nagodbe treba biti podnesen Trgovačkom sudu u Zagrebu do 10. travnja 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije