Marić: Odluka Suda KS-a u Sarajevu ugrozila 4.000 radnih mjesta

K.S.
Marić: Odluka Suda KS-a u Sarajevu ugrozila 4.000 radnih mjesta
Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku kojom je odbio je priznati zakon o vanrednoj upravi Agrokora za područje Bosne i Hercegovine.

Odlukom je praktično poništen Lex Agrokor donesen u Hrvatskoj, čime su otvorena vrata za oko 12.000 povjerilaca Agrokora u Hrvatskoj da, ukoliko ne mogu to u Hrvatskoj, naplate svoja potraživanja u BiH.

Ovo je za Radiosarajevo.ba potvrdio avdokat Agrokora u BiH Branko Marić i kazao “da će uložiti žalbu na odluku Kantonalnog suda u Sarajevu, za koju je rekao da je potpuno neshvatljiva”.

"Donošenjem zakona u Hrvatskoj o otvaranju vanredne uprave u koncernu Agrokor, onemogućeno je da se povjerioci direktno naplate, nego je njima dati pravo da upišu i prijave svoa dugovanja, a Agrokor će izmiriti obaveze u cjelosti ili srazmjerno", rekao je Marić.

Naš sagovornik posjanio je da su firme koje posluju u sastavu koncerna Agrokor u BiH pod Lex Agrokorom potpuno zaštićene.

"Na ovaj način omogućava povjerioca Agrokora u Hrvatskoj, da ako se ne mogu naplatiti u Hrvatskoj, da dođu u Bosnu i Hercegovinu i da ćerupaju naša bosanska društva. Odluka Kantonalnog suda u BiH je to poništila”, pojasnio je advokat.

Dodaje da iza odluke Kantonalnog suda u Sarajevu vjerovatno postoje različiti interesi”

Na pitanje ide li sudska odluka na ruku Sberbanci, koja je najveći povjerilac, Marić je pojasnio da nisu samo banke u pitanju već i neke druge firme.

"Neki jedva čekaju da padnu Agrokorove firme u BiH da ih onda mogu kupiti za sitne pare", izjavio je Marić.

Upitan da prokomentira da li je sada ugroženo 4.000 radnih mjesta, koliko imaju kompanije koje posluju u sastavu Agrokora u Bosni i Hercegovini, Marić je kazao "da je sigurno tako".

"Agrokor čini sve što je moguće da ojača te kompanije, da ih postavi na 'zdrave noge', kako bi mogle poslovati. Svi su to podržali. Od Arbitražnog suda u Londonu dobili smo odluku, da je odluka o otvaranju vanredne uprave priznata u Engleskoj. Što praktično znači da se ne može u Engleskoj voditi arbitražni postupak ni protiv Agrokora ni protiv bosanskih kompanija. Sad smo došli u situaciju gdje nas štiti engleski sud, a da domaći sud to ne prihvata", rekao je Marić.

U sklopu koncerna Agrokor u Bosni i Hercegovini posluju firme Ledo Čitluk, Sarajevski kiseljak i Konzum BiH. Ove firme zajedno zapošljavaju oko 4.000 radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije