Raiffeisen banka BiH: U 2016. godini ostvarena dobit od 52,5 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Raiffeisen banka BiH: U 2016. godini ostvarena dobit od 52,5 miliona KM
/ Foto: RB
Protekla poslovna godina bila je izazovna i dinamična za Raiffeisen banku u Bosni i Hercegovini, ali je ipak završena s uspjehom, rečeno je na druženju prvih ljudi banke s novinarima u Sarajevu.

"Ostvarili smo dobit od 52,5 miliona KM. Potvrdu stabilnosti našeg poslovanja daje i 520 miliona KM kapitala na kraju 2016. godine, uz aktivu od 3,92 milijarde KM", rekao je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.

Dodao je da su u 2016. otvorene dvije nove poslovnice, a početkom ove godine još jedna, pa mrežu sada čini 97 poslovnica.

"Ponosan sam što ove godine obilježavamo i 25 godina stabilnog i uspješnog poslovanja na bosanskohercegovačkom tržištu tokom kojih smo rasli i razvijali se zajedno s našim klijentima, te se pozicionirali kao jedna od vodećih banka na ovom tržištu. Raiffeisen banka je jedna od oko 200 austrijskih kompanija koje posluju ili su investirale na ovo tržište, a Austrija je vodeći investitor u BiH", rekao je Dobnigg.

U nastojanju da klijentima ponudi bogato iskustvo u poslovanju s bankom, Raiffeisen banka je i u 2016. godini nastavila slijediti trendove digitalizacije u svim segmentima svog poslovanja. Među prvim je bankama na tržištu koja je klijentima ponudila inovativne finansijske usluge u oblasti digitalnog bankarstva, a početkom ove godine u Sarajevu je otvorila i svoju prvu digitalnu poslovnicu.

"Naša je obaveza da budemo odgovoran bankar s kontinuirano stabilnim poslovnim modelom te smo u skladu s tim prošle godine investirali u novu metodologiju za procjenu rizika kako bismo ojačali naše poslovanje u oblasti kontrole rizika. Također, u protekloj godini smanjili smo koeficijent nekvalitetnih kredita, a sve ove aktivnosti vode ka zdravijem portfelju Banke", istaknuo je Dobnigg.

Također, prema njegovim riječima, Raiffeisen banka je u 2016. preuzela potpuno vlasništvo nad Raiffeisen LEASING-om čime je još jednom potvrdila da je univerzalna banka koja svojim klijentima nudi paletu visokokvalitetnih proizvoda, uključujući leasing proizvode.

Prateći svoju strategiju održivosti, Banka je bila veoma aktivna i u podršci projekata usmjerenih na djecu i osobe s posebnim potrebama. I tokom 2017. Raiffeisen banka će nastaviti slijediti svoje strateško opredjeljenje pri čemu će fokus njenog poslovanja i dalje biti na maksimizaciji kvaliteta, te na praćenju svjetskih trendova, a kako bi klijentima Banke uvijek bila isporučena najbolja moguća usluga kakvu žele i zaslužuju.

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina je supsidijarno lice Raiffeisen Bank International AG, jedne od vodećih banaka u srednjoj i istočnoj Evropi te Austriji. Osnovana 1992. godine, danas je jedna od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini. Više od 1.300 zaposlenika Banke putem 97 poslovnica pruža usluge za oko 450.000 klijenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije