Raiffeisen Bank International ostvarila dobit od 1,1 milijardu eura

Radiosarajevo.ba
Raiffeisen Bank International ostvarila dobit od 1,1 milijardu eura
Foto: Raiffeisen Bank / Direktor RBI-a Johann Strobl
Raiffeisen Bank International AG (RBI) je ostvarila konsolidovanu dobit od 1.173 miliona eura u prva tri kvartala 2018.

“Zadovoljan sam rezultatima u prvih devet mjeseci ove godine. Glavni pokretač ovih veoma dobrih rezultata je razvoj troškova rizika. Trend zarade je također zadovoljavajući. Povećali smo neto prihod od kamata za gotovo pet procenata u poređenju sa prethodnom godinom u veoma složenom okruženju kada su u pitanju kamatne stope”, rekao je direktor RBI-a Johann Strobl, navodi se u saopćenju Raiffeisen Bank International AG.

Prihod iz redovnog poslovanja porastao je za 5 procenata na godišnjoj osnovi ili za 182 miliona eura, na 4.003 miliona eura.

Neto prihod od kamate porastao je za 5 procenata na 2.519 miliona eura, zahvaljujući povećanju kamatonosne aktive Grupacije od 3 procenta.

Opći administrativni troškovi zabilježili su umjereni rast od 16 miliona eura na godišnjoj osnovi na 2.228 miliona eura.

Koeficijent trošak/prihod poboljšan je za 2,2 procentna poena na 55,7 procenata.

Imali smo dobar start u četvrtom kvartalu i uspješno smo okončali značajan projekat prodajom osnovnog bankarskog poslovanja Raiffeisen Bank Polska”, rekao je Strobl.

Neto otpuštanja rezervisanja u iznosu od 56 miliona eura

Došlo je do neto otpuštanja gubitaka po rezervisanjima za finansijska sredstva od 56 miliona eura u izvještajnom periodu, dok su u istom periodu prošle godine gubici po rezervisanjima za finansijska sredstva iznosili 191 milion eura.

Ovaj pozitivni trend posljedica je dobre makroekonomske klime kad je riječ o prilivima i uspješne naplate potraživanja od ukupno 416 miliona eura.

Nastavljeno je poboljšanje koeficijenta nekvalitetnih kredita; od početka godine dodatno je smanjen za 1,2 procentnih poena na 4,4 procenta s krajem septembra.

Koeficijent pokrivenosti nekvalitetnih kredita dodatno je porastao za 7,9 procentnih poena na 75,0 procenata, prvenstveno zbog prodaje kredita sa visoko kvalitetnim kolateralima i početka primjene MSFI 9.

“U pogledu razvoja troškova rizika smo u prednosti zbog veoma dobre ekonomske situacije i naše strategije restruktuiranja čiji je cilj zadržavanje vrijednosti nekvalitetnih kredita”, rekao je Strobl.

Prognoza

RBI će težiti da poveća obim plasiranih kredita uz prosječni godišnji procentualni rast u okviru srednjih jednocifrenih vrijednosti.

Očekuje se da će gubici po rezervisanjima za finansijska sredstva (troškovi rizika) u 2018. godini biti ispod nivoa iz 2017. godine.

RBI predviđa dalje smanjenje koeficijenta nekvalitetnih kredita (NPL) na srednjoročnoj osnovi.

Banka ima cilj da postigne koeficijent trošak/prihod ispod 55 procenata na srednjoročnoj osnovi.

U narednim godinama, cilj RBI-a je konsolidovani povrat na kapital od oko 11 procenata.

Na srednjoročnoj osnovi, Banka namjerava postići koeficijent CET1 od oko 13 procenata nakon isplate dividende.

Na osnovu ovog cilja, RBI namjerava distribuirati između 20 i 50 procenata (koeficijent isplate dividende) konsolidovane dobiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije