BiH / Predstavljena jedinstvena platforma za plaćanje OPA

05. 12. 2019. u 12:09:00 N. Ka.

Shares: 24

Danas je u Sarajevu predstavljena nova kompanija ESP BH d.o.o. čiji su osnivači BH Telecom, Raiffeisen banka, Comtrade i QSS. Djelatnost novoosnovane kompanije je izgradnja i implementacija jedinstvene platforme OPA(Online Payment Platform) koja će pravnim i fizičkim licima omogućiti povezivanje u cilju vršenja plaćanja roba i usluga, režijskih računa kao i slanja novca drugim korisnicima.

OPA je inovacijska platforma za plaćanje i predstavlja iskorak na finetech tržištu Bosne i Hercegovine. Osmišljena je na način da povezuje korisnike i trgovce u tržišnom lancu, stvarajući kompletno okruženje za mobilna plaćanja koje rezultira bogatim iskustvom i visokim stepenom zadovoljstva krajnjeg kupca, kroz uvođenje servisa plaćanja i dodatnih pogodnosti.

"ESP BH d.o.o. je nova kompanija na tržištu BiH, formirana u julu ove godine godine na bazi Ugovora o osnivanj potpisanog između poznatih, tržišno etabliranih osnivača. Naziv kompanije "ESP" je skraćenica od Ekosistema plaćanja. Naš ekosistem plaćanja je uspostavlen kao inovativno i cjelovito rjšenje i podržan je od strane osnivača kompanije s ciljem da krajnjim korisnicima, fizičkim licima, omogući da jednostavnim, brzim i sigurnim korištenjem OPA mobilne aplikacije plaćaju kupljene robe i obavljene usluge iz ponude trgovaca koji su drugi bitan učesnik u ovom ekosistemu. Bitan učesnik ekossitema su i kompanije izadavatelji komunalnih usluga, odnosno režijskih računa jer će se putem OPA platforme omogućiti distribucija i plaćanje ovih računa od strane krajnjih korisnika uz atraktivnije uslove od postojećih. Sistem će se krajem naredne godine otvoriti i za druge komercijalne banke", rekao je Bakir Ćelosmanović direktor ESP BH.

On je istaknuo da OPA nije samo aplikacija za plaćanje, ona je puno više od pametnog novčanika, jer daje alat partnerima kontinuirano obavjetavajući korisnike svojih usluga, ona će postati dio nas i naše svakodnevnice.

 

OPA nudi niz mogućnosti kao što su sigurno, brzo, cjenovno prihvatljivo i jednostavno plaćanje roba i suluga na području BiH kod registrovanih OPA trgovaca, slanje i primanje novca preko telefonskog imenika bez unosa broj računa(instant transfer novca), plaćanje računa komunalnih davatelja usluga(računa režijskih troškova) i dopuna prepaid korisnika mobilnih brojeva.

Sedin Kahriman, v.d. generalnog direktora BH Teleoma kazao je da je ovo jako važan dan za kompaniju i dodao da oni koristeći savermene tehnologije, svakodnevno unaprjeđuju kvalitet život građana kroz inovativne usluge koje im omogućava.

"Naši korisnici od danas imaju jednostavn, sveprisutan i siguran način plaćanja putem mobilnih uređaja, po uzoru na najsavremenija svjetska rješenja. Mobilna aplikacija OPA je jedina platforma u BiH koja našim korisnicima omogućava brze i sigurne transakcije putem mobilnog uređaja, te uvodi u BiH jedinstveno iskustvo nezavisnosti i lakoće plaćanja", rekao je Kahriman.

Vrijeme je danas najvažniji naš resursa, kazao je Kalheinz Deobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke i dodao da potrošaći žele brzo i lako vršiti svakodnevne transakcije.

"To se posebno odnosi na milenijalnce i starije članove Z generacije koji postaju dominantna radna snaga. Raiffeisen je uvijek bio pionir u digitalnom bankarstvu i pratio svjetske tehnološke trendove, a ovaj put smo odlučili skupa sa našim poslovnim partnerima dodatno pomjeriti granice i razviti ovu jedinstvenu platformu koja će kreirati novo korisničko iskustvo i plaćanje jednostavnijim i sigurnijim", rekao je Dobnigg.

OPA aplikacija je dostupna na Google Play i App Store i omogućava brzo i sigurno plaćanje računa skeniranjem QR koda mobilnim telefonom. Download, korištenje aplikacije, prijenos sredstava između korisnika aplikacije, te plaćanje kod trgovaca koji koriste OPA sistem je potpuno besplatno.

U realizaciji platforme OPA su, kao suosnivači, učestvovale kompanije Comtrade i QSS koje imaju dugogodišnje iskustvo i brojne uspješno implementirane projekte te podržavaju globalne standarde u bankarskom i telekom sektoru.

„U temelje Online Payment platforme kompanija Comtrade je ugradila ekspertizu usavršenu kroz mnoge uspješne IT projekte u raznim industrijama. Posebno bih istakao saradnju sa našim partnerom QSS Sarajevo, jer su zajednički projekti na polju sistemskih integracija i razvoja softvera bili veoma značajni za krajnje korisnike, ali i širu javnost u BiH. Kada je riječ o aktuelnom softverskom proizvodu, bitno je istaći da je riječ o dinamičnoj i pouzdanoj platformi koja nudi jednostavan način za naplatu, transfer i prijem novca i uz to štedi vrijeme i smanjuje troškove svih uključenih strana. Jednostavna upotreba, brzina reagovanja i sigurnost ove platforme donose komforno korisničko iskustvo i nove standarde u povezivanju pravnih i fizičkih lica. Uostalom, glavni cilj digitalizacije i nove generacije finansijskih servisa i jeste veća efikasnost, relaksacija poslovnog i svakodnevnog života, ali i više vremena za kvalitetniju svakodnevnicu“, rekao je potpredsjednik i generalni direktor za FinTech u kompaniji Comtrade, Haris Čečo.

OPA aplikacija je dostupna fizičkim licima koji su korisnici bilo koje od mobilnih mreža u BiH, uz otvaranje tekućeg računa ili vezivanjem za postojeći tekući račun u Raiffeisen banci.

 

 

 

 

KOMENTARI (1)