Pobjednici GOOD HACKathona Telemach fondacije posjetili inovativni razvojni centar United Cloud

0
Promotivni tekst
Pobjednici GOOD HACKathona Telemach fondacije posjetili inovativni razvojni centar United Cloud
Foto: Telemach / Pobjednici GOOD HACKathona Telemach fondacije u posjeti United Cloudu u Beogradu

Pobjednici prošlogodišnjeg GOOD HACKathona, uzbudljivog takmičenja za studente u organizaciji Telemach fondacije, nedavno su boravili u nagradnoj, edukativnoj posjeti kompaniji United Cloud, inovativnom razvojnom centru United Grupe u Beogradu koji okuplja vrhunske stručnjake za razvoj proizvoda za telekomunikacijsku i medijsku industriju uključujući inžinjere, programere proizvoda i inovatore, te UX / UI dizajnere.

Ovaj događaj bio je kruna fantastičnog iskustva koje je u živote Mirze Kadrića, Amera Đidelije, Mirze Karića i Anesa Piknjača, donijela pobjeda u GOOD HACKathonu, održanom u oktobru 2023. u Sarajevu. Posjeta studenata softverskog inžinjeringa na International University of Sarajevo (IUS) i članova takmičarskog tima SPES United Cloudu je bilo, kako kažu, odlično iskustvo za dalji razvoj karijere.

"Jedva smo čekali da odemo u Beograd. Sretni smo što smo imali priliku posjetiti ovaj savremeni razvojni centar, upoznati se s njegovim timovima, radnom atmosferom i procesima, kao i vrhunskim stručnjacima iz naše buduće struke", kazao je Anes Piknjač, student IUS-a.

Vrhunac posjete, koji je izazvao najveće oduševljenje studenata, bio je njen edukativni i praktični program, fokusiran na pobjedničku ideju tima SPES – razvoju biznis plana i aplikacije LingoLav, koja bi u praksi predstavila inovativni alat za logopedske vježbe koje trenutno ne postoje na trzistu. S ovih radionica, predvođenih ekspertima iz United Clouda, studenti su izašli ohrabreni i motivisani za nastavak rada na ideji koja bi bila od velike koristi logopedima, roditeljima i djeci u procesu logopedskog tretmana.

"U tom trenutku bili smo baš ponosni na naš trud i zalaganje i sretni što smo baš mi pobijedili na GOOD HACkathonu", istakao je Mirza Karić, još jedan član tima SPES.

"Sada znamo u kojem pravcu želimo da se razvija naša karijera", napomenuo je student Amer Džidelija.

Pobjednici GOOD HACKathona Telemach fondacije u posjeti United Cloudu u Beogradu
Foto: Telemach: Pobjednici GOOD HACKathona Telemach fondacije u posjeti United Cloudu u Beogradu

Njihov kolega, Mirza Kadrić, poručio je studentima da iskoriste sve prilike za dodatnu edukaciju i učešće u takmičenjima kao što je Hackathon, jer su to ujedno i "prilike za lični i profesionalni rast, koje podstiču kreativnost, pomažu u razvoju i implementaciji ideja".

Ovaj pobjednički tim imao je priliku da se u Beogradu ponovo druži i uči od Alekse Radonjića, produkt menadžera u United Cloudu, koji je bio jedan od mentora i članova žirija prošlogodišnjeg GOOD HACKathona.

"Duboko vjerujemo da je koncept hackathona podjednako važan i za kompanije i za studente. I Twitter je proizvod jednog internog hackathona. Iskustvo koje studenti stiču na ovim takmičenjima je dragocjeno, jer im pruža priliku da osjete kako je raditi na velikim projektima", kazao je Radonjić.

Petar Vucelja, direktor softver developmenta United Clouda za region, bio je pozitivno iznenađen znanjem studenata i njihovim ambicijama za biznis.

"Ovi mladi ljudi žele nešto napraviti. Mnogo mladih koji su učestvovali na hackathonu okrenuti su ka tome. Inače, imamo veoma malo proizvodnih kompanija u našem sektoru, većina samo iznajmljuje radnu snagu. Mladi treba da razmišljaju kako da postanu poduzetnici, vlasnici projekta, a ne samo radna snaga. Nadam se da će im sve što smo podijelili s njima biti od koristi u tome", istakao je Vucelja.

Pobjednici GOOD HACKathona Telemach fondacije u posjeti United Cloudu u Beogradu
Foto: Telemach: Pobjednici GOOD HACKathona Telemach fondacije u posjeti United Cloudu u Beogradu

Iza Telemach fondacije su dva uspješna izdanja GOOD HACKathona, koje organizuje u partnerstvu s Elektrotehničkim fakultetom u Sarajevu i kompanijom United Cloud. Prošle godine ovaj projekat je dobio i podršku Europe House, dugoročnog komunikacijskog projekta Evropske unije u BiH.

"GOOD HACKathon je jedan od najuzbudljivijih i najuspješnijih projekata Telemach fondacije koji okuplja najuspješnije i najambicioznije studente elektrotehničkih i srodnih fakulteta iz cijele BiH, pružajući im priliku da pokažu ne samo vještine programiranja, već i kreativnost i ideje kako bi kroz digitalizaciju mogli doprinijeti rješenju određenih društvenih problema ili poboljšati život najugroženijih kategorija stanovništva. Studenti su u okviru takmičenja imali priliku i da nauče osnove product developmenta i razvoja poduzetničkih ideja, a nadamo se da će pobjedničko rješenje tima SPES, čiji cilj je pomoći djeci s teškoćama u govoru, naći svoju primjenu u stvarnom životu", kazala je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

O United Grupi:

United Grupa sa sedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacijski i medijski operater u jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja, ima preko 15 miliona korisnika, približno 15.000 zaposlenih, kao i godišnje prihode od oko 2,7 milijardi eura. United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz cijelog svijeta. Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicionih kompanija u svijetu. U okviru United Grupe u Bosni i Hercegovini posluje kompanija Telemach BH i njeni servisi EON i Total TV, televizija i portal N1 kao i Nova BH. 

Za više informacija posjetite https://united.group/

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije