Opstala prva povratnička firma u Zvorniku: Već 15 godina uspješno rade

Radiosarajevo.ba
Opstala prva povratnička firma u Zvorniku: Već 15 godina uspješno rade
FOTO: Facebook / Fabrika plastične stolarije Jezero Plast Zvornik
Firma "Jezero plast" koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i ugradnjom plastične stolarije i građevinskog materijala obilježila je u Zvorniku 15. godišnjicu od utemeljenja.
Firma je osnovana 2003. godine, kao prva poslijeratna povratnička firma, koju je osnovao Smajo Kapidžić iz povratničkog naselja Divič kod Zvornika. 

Danas, firmu uspješno vode dvojica njegovih sinova – Kemal i Kenan Kapidžić, prenio je NKP.

Prigodnom svečanošću na kojoj su se okupili menadžment, radnici, klijenti i prijatelji ove firme, obilježena je decenija i pol uspješnog poslovanja.

"Ponosnim nas čini što Jezero plast već 15 godina, kao privredni subjekt, doprinosi ekonomskom osnaživanju povratničke zajedničke u Zvorniku, kao i generalno cijelom ovom kraju. Kada se sve sabere, 15 godina rada sa 15 stalno zaposlenih, sa održivim poslovnim saldom, nije mala stvar – posebno u dinamičnim i izazovnim uslovima današnjeg tržišta. Naš cilj je jačanje i širenje proizvodnje", ističe Kenan Kapidžić.

Podrška ministra Ramića

"Želim istaknuti i podršku, koju smo u formi javno-privatnog partnerstva, dobili od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i ministra Edina Ramića. Zahvaljujući toj podršci, proširili smo proizvodne kapacitete i povećali prodaju, te stvorili nova radna mjesta za povratnike", kazao je Kapidžić.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić koji je prisustvovao današnjoj svečanosti, istaknuo je da "Jezero plast" spada među zaslužne privredne subjekte za povratničku zajednicu u Zvorniku i primjer dobre prakse.

"Povratničke zajednice imaju značajan ekonomski potencijal. Ono što nedostaje jesu – investicije i znanje. Ulaganje institucija ne izostaje, i ono će nadam se biti još i veće, sa novim budžetima. Međutim, potrebno je privlačiti i investicije, te ulagati u obrazovanje. Tek tada podrška institucija će imati svoje pune efekte", kazao je Ramić

Firma "Jezero plast" sagradila je proizvodnu halu u Zvorniku, gdje su smješteni proizvodni kapaciteti, a pored toga ima izložbene salone u Zvorniku, ali i u Sarajevu.

"Asortiman proizvoda i usluga koje pruža firma tokom godina razvoja značajno je proširen (vrata, prozori, roletne, garažna rolo i sekciona vrata, dvorišne i stubišne ograde, staklene fasade, kapije, zimske bašte itd.) te često nadilazi okvire lokalnog tržišta i ima potencijal širenja u cijelom ovom kraju", kaže Kapidžić.

Najveći izazov za dalje širenje proizvodnje «Jezero plasta» u ovoj oblasti – predstavlja nedostatak kvalifikovane radne snage.

"Nedostatak kadrova usporava proces širenja. Važnu ulogu tu ima podrška manjim zanatskim radnjama, koje rade slične poslove i imaju okvir za praktičnu edukaciju kadrova. To je svakako oblast o kojoj treba razmišljati kada su u pitanju dalji projekti na osposobljavanju i zapošljavanju", zaključuje Kenan Kapidžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije