Nezapamćen skandal na sjednici Skupštine dioničara 'Bosnalijeka'

0
Promotivni tekst
Nezapamćen skandal na sjednici Skupštine dioničara 'Bosnalijeka'
Foto: Bosnalijek / Bosnalijek podržava sigurne kuće u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine dioničara Bosnalijek d.d. Sarajevo predsjedavajuća Skupštine Džemila Gavrankapetanović vrijeđala sekretara na nacionalnoj osnovi.

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine dioničara Bosnalijeka desio se nezapamćen incident kada je advokat Džemila Gavrankapetanović, punomoćnik dioničara AS Holding, vrijeđala sekretara Društva Bogdana Jokovića na nacionalnoj osnovi izjavivši da "može da zaključuje tako u Srbiji ili Crnoj Gori, a ne u Bosni i Hercegovini", grubo vrijeđajući osnovna ljudska prava zagarantovana u Bosni i Hercegovini.

"Očekujemo da nadležni organi reagiraju zbog ovakvih neprihvatljivih postupaka pojedinaca koji imaju i elemente zastrašivanja i prijetnji te predstavljaju krivično djelo.

Bosnalijek je lider na farmaceutskom tržištu BiH i posluje u 28 država te neće dozvoliti da se bilo koji radnik kompanije zastrašuje i vrijeđa po bilo kom osnovu, od strane bilo koga. Ovakvo ponašanje šteti ugledu kompanije i za njega nema mjesta u Bosnalijeku, ali ni u gradu Sarajevu niti Bosni i Hercegovini“ – poručuju iz Kompanije.

Pored ovih radnji, grupa dioničara predvođena AS Holdingom i Hercegovinalijekom je pokušala izvršiti snažan pritisak na Odbor za glasanje s ciljem uvrštenja dioničara u rad Skupštine koji nisu dostavili neophodnu dokumentaciju u zakonom predviđenom roku, tj. potvrde skrbničkih banaka iza kojih se ova grupa dioničara skriva s ciljem prikrivanja stvarnog procenta vlasništva koji imaju u kompaniji Bosnalijek i tako izbjegavajući primjenu odredbi zakona o preuzimanju dioničkih društava, obzirom da je ova grupacija već odavno prešla prag od 25% što je potvrđeno i na današnjoj sjednici. Iste su priložene na sjednici Skupštine te je insistirano da se ova dokumentacija uvrsti na samoj sjednici što se u potpunosti protivi Zakonu o privrednim
društvima i Statutu Društva.

Napominjemo da će termin održavanja ponovljene Skupštine biti objavljen u zakonskom roku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije