Morankić: Imali smo uspješnu godinu, premiju smo povećali za 20 posto

K. S.
Morankić: Imali smo uspješnu godinu, premiju smo povećali za 20 posto
Foto: ASA Osiguranje / Morankić: Planirano širenje na Brčko Distrikt u 2019. godini
Za ASA Osiguranje 2018. godina završava se pozitivnim rezultatima, a nastavak dobrih rezultata očekuje se i u 2019. godini.

Poseban izazov za domaće osiguravajuće kuće je sve veće ukrupnjavanje tržišta osiguranja te veliko prisustvo stranog kapitala u ovoj vrsti biznisa.

Sa kojim sve izazovima se nose, kakvi su rezultati bili u 2018. godini, te šta očekuju od 2019. godine, u intervjuu za Radiosarajevo.ba govori generalni direktor ASA Osiguranja Feđa Morankić.

Radiosarajevo.ba: Kako ocjenjujete 2018. godinu u poslovnom smislu, da li ste uspjeli realizirati sve zacrtane ciljeve?

Proteklu godinu ocjenjujemo pozitivno u poslovnom smislu jer smo u toku godine uspjeli ostvariti i realizovati najveći broj najvažnijih ciljeva zacrtanih za taj period. To u kratkim crtama znači da smo povećali premijski volumen za više od 20 posto, da smo povećali učešće dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u ukupnoj premiji osiguranja te da smo uspjeli ostvariti planirani profit zaključno sa 31. decembrom 2018.. Pored toga sve investicije koje smo pokrenuli, a bilo ih je značajan broj, uspjeli smo blagovremeno realizirati i za večinu njih već u 2018 godini osjetiti pozitivne efekte. Moram napomenuti da smo uz ostvareni rast zadržali ekspeditivno i ažurno poslovanje svih naših sektora a posebno ću naglasiti da smo i dalje lider u segmentu obrade i isplate šteta na tržištu Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba: Kakvi su planovi za 2019. godinu, šta očekujete od iduće godine?

Planovi ASA Osiguranja za 2019. godinu su kao i svih prethodnih godina postavljeni ambiciozno i rekao bih da su kao i do sada iznadprosječni. Očekujemo da ćemo i u dijelu rasta prihoda i rasta tržišnog učešća kao i u dijelu ostvarivanja zacrtanog profita i zacrtanih investicija na sličan način kao u 2018. ostvariti pozitivne rezultate i u 2019. godini. Od 2019. u odnosu na 2018. godinu ne očekujemo nikakve posebne promjene. Smatramo da će za poslovanje društava za osiguranje i 2019. biti izazovna i da ćemo morati uzeti u obzir sve negativne implikacije koje se odražavaju na tržište osiguranja i koje tržište osiguranja generiše samo od sebe. Imajući u vidu naše zaposlene, naše interne snage kao i potencijal koji crpimo iz naše velike grupacije smatramo da ćemo bez obzira na te izazove ostvariti postavljene ciljeve odnosno realizovati plan investicija, realizovati plan premije osiguranja, realizovati zacrtani profit i realizovati plan zapošljavanja novih ljudi.

Radiosarajevo.ba: Kako se nosite sa trendom ukrupnjavanja tržišta osiguranja i činjenicom da dolazi do većih akvizicija osiguravajućih kuća na tržištu BiH? Da li će prema Vašem mišljenju trend ukrupnjavanja tržišta biti nastavljen i u 2019. godini?

Možemo reći da je ukrupnjavanje tržišta koje se desilo u prethodnom periodu donijelo je pozitivan trend, što doprinosi otvaranju novog prostora i novih mogućnosti za naše Društvo. Pomeuto okrupnjavanje je u manjoj ali ipak značajnoj mjeri doprinijelo na određen način konsolidaciji i uređenju tržišta. Ova činjenica ide u korist ASA Osiguranju obzirom da smo mi jedan od sudionika na tržištu koji nastoji poslovati na način da se ispunjavaju svi zakonom i podzakonskim aktima propisani uslovi i propisi. Smatramo da će se trend ukrupnjavanja nastaviti i u narednom periodu, kako u 2019. godini tako i u godinama koje dolaze jer na tržištu osiguranja u Bosni i Hercegovini trenutno posluje broj društava za osiguranje koji je kada se sagleda broj stanovnika i kapacitet tržišta sigurno prevelik.

Radiosarajevo.ba: Koliko ASA Osiguranje danas ima poslovnica i zaposlenih radnika i da li je u planu širenje poslovanja na tržištu BiH?

ASA Osiguranje u svojoj poslovnoj mreži trenutno ima 52 poslovnice i više od 200 uposlenih. Što se tiče širenja poslovne mreže kao i u prethodnom periodu nastavljamo sa širenjem. Prije svega, radi se o otvaranju prve podružnice ASA Osiguranja u Brčko distriktu. Prethodnih 11 godina poslovanja nismo bili zastupljeni u Brčko distriktu te sa ovom investicijom možemo reći da smo u potpunosti pokrili tržište osiguranja i naše retail mreže u cjelosti. Također nastavljamo sa širenjem mreža poslovnica u okviru regija etabliranih filijala, s tim da ćemo prema planu poslovanja za 2019 godinu otvoriti 5 do 6 novih poslovnica u opštinama gdje do sada nismo bili zastupljeni a na regijama na kojima posjedujemo postojeće filijale.

Radiosarajevo.ba: U segmentu osiguranja, koliko u prodaji učestvuje osiguranje od autoodgovornosti, a koliko drugi segmenti, poput osiguranja fizičkih lica, imovine itd.?

Učešće Automobilske odgovornosti u ukupnoj premiji našeg Društva kreće se oko 55%. U strukturi premije ASA Osiguranja došlo je do značajnog povećanja premije zdravstvenog osiguranja, prije svega dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, od kojeg očekujemo da će u 2019 godini participirati u ukupnoj premiji osiguranja sa oko 7 posto. Pored pomenutih osiguranja učešća ostalih osiguanja u ukupnoj premiji su: osiguranje imovine 11 posto, osiguranje od nezgode 12 posto, kasko osiguranje 15 posto itd. ASA Osiguranje nastoji da kroz godišnje i četverogodišnje planove poslovanja u značajnoj mjeri izbalansira premiju u korist dobrovoljnih vidova osiguranja tako da iz godine u godinu imamo kontinuitet smanjenja učešća premije obaveznog osiguranja u ukupnom portfelju osiguranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije