Ko je milioner rođen u Derventi koji oživljava tvornicu eksploziva u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Ko je milioner rođen u Derventi koji oživljava tvornicu eksploziva u BiH
Foto: Večernji.ba / Zvonko Zubak

Fabrika eksploziva Vitezit iz Viteza prodana je prije nekoliko dana kompaniji Winsley defence group u vlasništvu hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka.

Za najvažniji dio Poslovnog sistema Vitezit, koji je u stečaju, Zubakova kompanija platila je nešto više od 5,5 miliona eura.

Novi vlasnik je najavio da će u roku od 18 mjeseci ponovno pokrenuti proizvodnju, zaposliti skoro 500 radnika i uložiti 65 miliona eura. Očekuje da prosječna plata u fabrici bude znatno iznad prosjeka Federacije BiH (trenutna je oko 960 KM).

A ko je Zvonko Zubak?

Zvonko Zubak rođen je 8. marta 1958. u mjestu Bunar kod Plehana, blizu Dervente. Završio je srednju ekonomsku školu.

Prvog fiću zaradio je prodajući obrađeni kamen. Radio je i zidarske poslove.

Nakon odsluženog vojnog roka u Peći, odlazi u Njemačku, u München, gdje pronalazi posao na gradilištu. Ubrzo počinje raditi s gipsom, gdje je bila veća zarada. Želio je zarađivati više pa je promijenio posao.

Postao je trgovac automobilima. Prvi veći novac zaradio je prodajom automobila Arapima.

"Njima je bilo važno da imaju klima-uređaj i da su po mogućnosti zelene boje, ja sam ih kupovao i njima preprodavao", poslije će reći o svom poslovnom početku, piše Večernji.

Nakon vjenčanja sa suprugom Ljerkom 1985. godine, registrirao je autobusnu firmu za prijevoz radnika na privremenom radu u Bosansku Posavinu.

Mediji prenose da je osim radnika, u autobusima, "što legalno, što ilegalno", uvozio kafu, videorekordere i drugu robu koje nije bilo na tržištu.

Jednom prilikom je njegov autobus opkolila policija, nakon pretresa su ga odveli u policijsku stanicu i potom zabranili ulazak u SFRJ na godinu dana, a kazna je naknadno smanjena na šest mjeseci, piše Slobodna Dalmacija.

U ratu je učestvovao u naoružavanju Hrvatske. Povezao je hrvatske vlasti i ino-dobavljače. Preko kompanije s kojom je sarađivao Hrvatska je kupila i prve MIG-ove.

Osim što se bavi trgovinom oružjem, Zubak posjeduje fabriku Im-metal u Ozlju kod Karlovca koja proizvodi pištolje "Hrvatski samokres". U Švicarskoj ima dvije kompanije koje su ekskluzivni distributeri nekih proizvoda Podravke i Kraša. Spominjalo ga se i kao trgovca dragim kamenjem.

Zubak je bio na glasu kao iznimno vješt i pouzdan čovjek kada su u pitanju poslovi nabave oružja. Osnovao je i političku stranku, Demokratsku socijalnu uniju – snagu naroda, s kojom redovito izlazi na parlamentarne i lokalne izbore, ali bez uspjeha, prenose hrvatski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije