Izvrsnost u različitosti: Diversity.ba

Promotivni tekst
Izvrsnost u različitosti: Diversity.ba
Foto: Diversity.ba / Proces certificiranja "Izvrsnosti u različitosti"

Sa željom da se bosanskohercegovačke kompanije vide u samom vrhu najboljih kada je riječ o pružanju jednakih prilika i uslova za rad i zapošljavanje svih skupina društva, bez obzira za njihove individualne karakteristike i socijalni status, te kreiranju radnih mjesta u skladu sa najboljim svjetskim standardima diverziteta i inkluzije, Sarajevski otvoreni centar je, zajedno sa Udruženjem Otaharin i Fondacijom 787, pokrenuo proces certificiranja "Izvrsnosti u različitosti".

Kada je riječ o položaju marginaliziranih skupina u bosanskohercegovačkom društvu, kompanije su viđene kao veliki saveznici koji mogu u mnogome utjecati na promjenu društvene svijesti i biti predvodnici u osiguravanju potpune inkluzije kroz pružanje jednakih prilika za rad marginaliziranim skupinama društva, baš kao i onima koji to nisu.

Rezultati istraživanja koje je SOC sproveo o zapošljavanju i raznolikosti u radnim sredinama, zakonskim regulativama, te najboljim primjerima inkluzije, pokazali su da većina bh. kompanija nije dovoljno posvećena ovoj problematici, te da njihove interne politike i procedure ne reflektuju najbolje prakse diverziteta i inkluzije, te da je intervencija u ovoj oblasti prijeko potrebna, kao i pomoć u prenošenju znanja i najboljih praksi u poslovanju kompanije, kako bi osigurale inovativnost i raznolikost mišljenja, povećale konkurentnost na tržištu i dosegli svjetski standard poslovanja.

Proces certificiranja

Foto: Diversity.ba

Projekt "D&I certifikacija kao sredstvo socijalne inkluzije u poslovnoj zajednici u BiH" pokrenut je upravo s ciljem da se omogući poslovnoj zajednici da se reformira u skladu s najboljim svjetskim praksama D&I.
Tokom procesa certificiranja, bh. kompanije i institucije dobit će potrebno znanje i ekspertizu da bi se uveli u diverzitet i inkluziju te osigurali optimalne uvjete za zapošljavanje osoba iz svih socijalnih kategorija, uvažavajući njihove lične karakteristike i društveni status. Uspješno implementirani standardi diverziteta i inkluzije nose sa sobom mnogostruke benefite po samu kompaniju u vidu povećanja produktivnosti i kreativnosti, inovativnosti, konstantnog razvoja uposlenih, zadržavanja talenata u kompaniji, i posvećenosti rasta kompanije. Dodatno, opredjeljenjem za potpunu inkluziju i diverzitet, osigurava se veći pristup talentima, poboljšava brend kompanije i, na koncu, vodi do povećanja profita.

Kompanije poput Klike, Orbico Beauty, McCann, Unije kao i Univerziteta SSST, već su prošle proces certifikacije i uživaju dobrobiti te akcije. Riječ je o raznovrsnoj grupi kompanija u pogledu veličine, sektora, vlasništva, ali sa zajedničkom karakteristikom da su uspješni i prepoznati kao lideri D&I u poslovnoj zajednici. Dodatno, inicijativa je prepoznata i od strane drugih poslovih aktera i kompanija koje su podržale njenu realizaciju, poput Kolektiva, Akte, MojPosao, BizBooka, East meets West i drugih.

Certifikatom i izvrsnošću u primjeni D&I standarda možete postići najbolje rezultate u svom poslu. Na web stranici Diversity.ba čiji je razvoj finansiran u okviru projekta "MarketMakers", kojeg podržava Vlada Švicarske, a sprovodi Helvetas i Kolektiv d.o.o. u BiH, možete pronaći sve informacije i jednostavne korake koji će Vas dovesti do cilja, a to je biti poželjan poslodavac i osigurati siguran i motivirajući radni prostor za svoje uposlenike/ice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije