Investicija od 400 miliona KM u BiH: Zapošljava 255 radnika, pogledajte kako izgleda

3
Radiosarajevo.ba
Investicija od 400 miliona KM u BiH: Zapošljava 255 radnika, pogledajte kako izgleda
Foto: Adriatic Metals / Iskopavanja firme Adriatic Metals u Varešu

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić održali su radni sastanak s predstavnicima britanske kompanije Adriatic Metals BH, na kojem je razgovarano o početku rada novog rudnika u Varešu.

Najavljeno je da će, nakon višegodišnjih priprema i ulaganja oko 400 miliona KM, rudnik srebra, cinka i olova svečano biti otvoren početkom marta te da će ovo biti istorijski dan za opštinu Vareš, Zeničko-dobojski kanton, Federaciju BiH i državu Bosne i Hercegovine.

Radi se o savremenom rudniku i najnovijim tehnologijama koje se koriste u tvz. zelenom rudarenju.

Preminuo Boško Prodanović, član šampionske generacije Sarajeva

Preminuo Boško Prodanović, član šampionske generacije Sarajeva

U međuvremenu, objavljen je novi snimak na kojem se vide razmjere ovog kolosalnog projekta u Varešu. Kako se vidi, veliki kompleks se sastoji od većeg broja postrojenja za vađenje, transport i obradu rude, a tu su i novi putevi, tuneli, pruge.

Inače, premijer Pivić je istakao da Vlada pruža punu podršku najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH. Naglasio je da je oživljavanje rudarenja u Varešu značajno za ekonomiju i razvoj cjelokupne regije.

Uskoro kreće s radom: Ima li rudnik srebra u Varešu ulogu u svjetlijoj budućnosti BiH?

Uskoro kreće s radom: Ima li rudnik srebra u Varešu ulogu u svjetlijoj budućnosti BiH?

Dogovoreno je da se formira zajednička komisija koja će utvrditi veći iznos koncesione naknade za eksploataciju rude, što će donijeti dodatne prihode u budžete općine Vareš i Zeničko-Dobojskog kantona.

Predstavnici Adriatic Metals BH su istakli da je politika kompanije da se fokusiraju na domaće dobavljače i radnu snagu.

Pri tome potvrđuje podatak da je kompanija tokom pokretanja rudnika s dobavljačima iz Zeničko-dobojskog kantona zaključila ugovore vrijedne 133 miliona KM, a od trenutno zaposlenih oko 255 radnika, oko 200 je iz ovog kantona, prenosi BiznisInfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije