Istraživanja / Adriatic Metals: Pronašli smo nova nalazišta zlata i srebra u Varešu

21. 01. 2019. u 11:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Australska kompanija „Adriatic Metals“, koja već pola godine u Varešu radi na pronalasku zlata, srebra i baznih metala, na prostoru ovog grada otkrila je nova izdašna nalazišta.

Prema informacijama ove kompanije, zapanjujući novi rezultat su zabilježili na 72 metra dubine, gdje su pronašli 18,3 % cinka, 10,7 % olova, 2,5 g/t zlata, 211 g/t srebra, 2,5 % bakra i 25 % barita.

Zlatna groznica stigla u Vareš: To više nije priča, to vam je istina...

Sva nalazišta su na lokalitetu naselja Rupice i Veovača kod Vareša.

"Ovi rezultati koji su objavljeni, nastavljaju pokazati ne samo izuzetnu ocjenu, kontinuitet i debljinu mineralizacije u Rupici. Naš fokus početkom 2019. godine će biti proširenje zona visokog stepena na sjeveru i jugoistoku, kao i poboljšanje našeg razumijevanja sistema između sjevernog dijela Rupice i Juraševca-Brestića. U Rupicu ćemo proglasiti prvu procjenu resursa u prvoj polovini ove godine", kazao je izvršni direktor Geraint Harris, prenosi portal The West Australian.  

Ova kompanija, inače, s poslovima kopanja u Varešu započela je u maju 2018. godine, a dosadašnji rezultati pokazali su kako bi itekako isplativo bilo otvaranje novog rudnika u Varešu za jednu ili sve pronađene rude, što bi itekako utjecalo i na ekonomiju BiH.

Navodno, upravo zbog ovog otkrića australska kompanija trebala bi u istraživanje uložiti 10 miliona dolara.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA