Inovativna metoda: ASA Bolnica donosi revolucionaran pristup u ranom otkrivanju raka prostate 

Promo
Inovativna metoda: ASA Bolnica donosi revolucionaran pristup u ranom otkrivanju raka prostate 
Foto: Promo / Inovativne metode u ASA bolnici

Danas je u ASA Bolnici u Sarajevu izvršena demonstracija najnovije metode u urologiji, tzv. fuzionisane biopsije prostate. Usvajanjem ove procedure i stavljanjem u svakodnevnu kliničku praksu, po prvi put u Bosni i Hercegovini se počinje raditi  na dijagnostici kancera prostate prema visokim zdravstvenim standardima koji se već primjenjuju u naprednim zemljama svijeta. Za primjenu ove metode, u ASA Bolnici je instaliran prvi perinealni fuzioni Aplio i700 ultrazvuk od strane Canon i Berg distributera u BiH, u skladu s najnovijim smjernicama Evropskog udruženja urologa (EAU) za biopsije prostate.

Radi se o metodi koja se prvi put primjenjuje u našoj zemlji te predstavlja revolucionarno medicinsko rješenje koje omogućava preciznije uzimanje uzoraka tkiva iz prostate, čime se značajno povećava šansa za rano otkrivanje raka prostate.

"Glavna prednost ove napredne tehnike je povećana tačnost. Fuzionisana biopsija nam omogućava da identifikujemo sumnjiva mjesta pomoću MR-a i zatim precizno ciljamo ta mjesta tokom same biopsije koristeći ultrazvuk. Ovo također smanjuje potrebu za više biopsija, što znači manje nelagodnosti za pacijente i smanjen rizik od komplikacija", izjavio je prof. dr. Mustafa Hiroš, dr. med., direktor ASA Bolnice i voditelj Odjeljenja urologije čiji je tim danas obavio prvu fuzionisanu biopsiju prostate na Odjelu urologije ASA Bolnice.

U Drini pronađeno tijelo muškarca čiji je nestanak prijavio njegov brat

U Drini pronađeno tijelo muškarca čiji je nestanak prijavio njegov brat

"Proces započinje s magnetnom rezonancijom prostate koja pruža detaljan prikaz strukture i potencijalnih abnormalnosti. Nakon toga, slike iz MR-a se koriste za kreiranje mape koja se zatim "spaja" s ultrazvučnim slikama tokom same biopsije. Tokom procedure, ultrazvučni aparat pomaže u vođenju igle za biopsiju prema tačno određenim područjima, omogućavajući vrlo precizno uzimanje uzoraka tkiva", izjavio je Emir Gušo, dr. med. specijalista radiologije, voditelj odjela radiologije ASA Bolnice.

Tradicionalne biopsije, koje se oslanjaju samo na ultrazvučne slike, ponekad mogu izostaviti sumnjiva područja ili male lezije koje nisu tako vidljive, pa je tako ova metoda značajan iskorak u oblasti urologije i radiologije

S obzirom na to da rak prostate pogađa sve veći broj muškaraca širom svijeta, ova metoda dolazi u ključnom trenutku. Statistike pokazuju da je u 2023. godini dijagnostikovano preko 1,4 miliona novih slučajeva raka prostate, a stručnjaci upozoravaju da će taj broj samo rasti.

Inovativne metode u ASA bolnici
Foto: Promo: Inovativne metode u ASA bolnici

ASA Bolnica, uz vrhunski tim stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom i strateško partnerstvo s Međunarodnim medicinskim univerzitetom u Beču i Općom bolnicom Beč (AKH), donosi visoke standarde u pružanju usluga, pristup najnovijim naučnim dostignućima i razvoj zajedničkih naučno-istraživačkih projekata. Cilj je osigurati da svaki pacijent dobije najbolju moguću njegu i podršku tokom cijelog procesa liječenja.

Sve informacije o cijenama usluga, ljekarima i odjeljenjima, dostupne su na web stranici ASA Bolnice ili putem kontakt centra na navedene brojeve telefona: besplatni broj za pozive iz BiH 0800 222 55, za pozive iz inostranstva +387 33 555 200.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije