Hifa Oil otvara tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu

Radiosarajevo.ba
Hifa Oil otvara tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu
Realizacijom investicije u ukupnom obimu od više desetina miliona KM Hifa Oil će uskoro u Zenici otvoriti tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu, a završetak radova očekuje se do kraja ljeta.

Ova kompanija je kao lider u distribuciji nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini prošle godine kupila Terminale Željezare Zenica, čime je osim jačanja konkurentskih prednosti novim investicijama omogućena još veća sigurnost i stabilnost snabdijevanja tržišta BiH naftom na duži rok.

Kako su saopćili iz ove kompanije, provedbom ovog projekta Hifa Oil je postala kompanija za trgovinu i distribuciju nafte s najvećim privatnim terminalima u BiH, čime je tržišna pozicija ove kompanije znatno poboljšana.

Ukupan kapacitet terminala je 13 miliona litara goriva što je oko 13.000 m3, a logistički posmatrano punjenje terminala će se vršiti isključivo vozovima, što podrazumijeva otvaranje poslova i saradnju sa Željeznicama FBiH.

"Ponosni smo na ovaj projekat jer se radi o najsavremenijim tehnologijama, ali i nemjerljivom značaju za tržište i cijelu državu. Ovaj terminal bit će dobar balans koji neće dozvoljavati ekstremna dizanja cijena na našem tržištu", pojasnio je izvršni direktor i član Uprave Hifa Oil Kenan Ahmetlić.

Kazao je i da će terminal biti potpuno automatiziran te će se otkloniti svaka mogućnost mehaničkog točenja dok će cijeli proces biti kompjuteriziran, što podrazumijeva i vaganje kamiona, točenje i izlazno vaganje, a to znači da vozač neće imati potrebu napustiti kabinu cisterne kada uđe na terminal.

"Poseban akcenat je stavljen na protupožarnu zaštitu koja zadovoljava najstrože EU standarde. Terminal će također biti opremljen povratom isparavanja, tako da emisija štetnih gasova praktično i ne postoji. Imat će dvije vrste utovara robe, standardni nadzemni utovar i savremeni eco - utovar koji se vrši iz zemlje", zaključio je Ahmetlić.

Na ovaj način, istaknuto je u saopćenju, Hifa Oil daje doprinos razvoju industrije Zenice i cijele BiH, a otvaranje terminala u Zenici značit će i otvaranje novih radnih mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije