Haris Salkić će prvi u BiH pokrenuti proizvodnju robotske ruke

Radiosarajevo.ba
Haris Salkić će prvi u BiH pokrenuti proizvodnju robotske ruke
Foto: Otisak.ba / Haris Salkić
Haris Salkić iz Brčkog, prvi je pobjednik takmičenja u poslovnim idejama SBF (Sarajevo Business Forum) Start-Up Challenge koje organizuje BBI banka u saradnji sa partnerima.

Student Mašinskog fakulteta u Sarajevu te predstavnik kluba robotike ove visokoškolske ustanove i član CGPdesign tima dobio je najbolje ocjene stručnog žirija i postao prvi pobjednik serijala u takmičenju poslovnim idejama, saopćila je BBI banka.

Nagradu u vrijednosti 33. 000 KM obezbijedili su BBI banka i partneri.

"Planiram ostati u Bosni i Hercegovini i pokrenuti ovu kompaniju, te nastaviti razvijati ovaj proizvod, a i pokretati nove projekte u kompaniji. Želim da ovo postane primjer i motivacija za mlade da pokrenu vlastite biznise i da ostanu u našoj domovini Bosni i Hercegovini" kaže Haris Salkić.

U njegovom timu bila je i mlađa sestra Samra, a predstavili su projekat izrade robotske ruke. Robotikom se počeo baviti u srednjoj školi i već tada su njegovi projekti osvajali prva mjesta na državnim takmičenjima.

"Prije nekoliko mjeseci sam počeo raditi na novom projektu, tj. robotskoj ruci HAS_One, koju sam lično dizajnirao i koja je namijenjena primjeni u praktičnoj nastavi, obukama i prezentacijama. Sa tim su bili upoznati i asistenti na mom fakultetu, a upravo jedan od njih, dr. Adis Muminović me obavijestio o ovom takmičenju i preporučio mi da se prijavim. Ja sam se prijavio sa idejom da osnujem kompaniju HAS Robotics koja će se baviti serijskom proizvodnjom robotskih ruku u svrhe edukacije, prvu tog tipa u Bosni i Hercegovini", kaže Salkić.

Cilj takmičenja SBF Start-Up Challenge je pružiti mogućnost mladim ljudima koji imaju poslovne ideje da ih realiziraju i pokrenu vlastiti biznis.

Vrijednost nagradnog fonda za jednu emisiju iznosi 33.000KM, a osim direktne novčane podrške uključuje i marketinške usluge, pravnu podršku kao i stručnu edukaciju.

Pobjednički timovi će imati priliku prisustvovati i predstaviti svoje poslovne planove i ideje potencijalnim investitorima iz zemlje i inostranstva na jubilarnom 10. Sarajevo Business Forumu (SBF) 2019 koji će se održati od 17. do 19. aprila 2019. godine u glavnom gradu naše države, dodaje se u saopćenju.

Učešće u takmičenju mogu prijaviti studenti ili svršenici nekog od univerziteta iz BiH, starosti do 30 godina. Popunjene prijave zajedno sa svim pratećim dokumentima za naredne emisije potrebno je poslati na email adresu: sbftakmicenje@sarajevobusinessforum.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije