Fortenova grupa u prvom polugodištu 2022. zabilježila dvocifreni rast prihoda i operativne dobiti

0
Promotivni tekst
Fortenova grupa u prvom polugodištu 2022. zabilježila dvocifreni rast prihoda i operativne dobiti
Foto: Fortenova grupa / Ilustracija

U prvom polugodištu 2022. Fortenova grupa je ostvarila 18,8 milijardi kuna ukupnog prihoda iz kontinuiranog poslovanja, što je 57 posto više nego u istom periodu lani, najvećim dijelom usljed integracije Mercatora. Kad se isključi uticaj Mercatora, prihod je na jednakoj osnovi narastao za 14 posto.

Istovremeno je konsolidirana EBITDA Grupe za prvih šest mjeseci 2022. premašila milijardu kuna, što je 74 posto više nego u usporedivom razdoblju 2021., dok je na jednakoj osnovi prilagođena konsolidirana EBITDA narasla za 19 posto.

Najbrži porast prihoda u prvom polugodištu imale su kompanije iz poslovnog područja Prehrana Fortenova grupe, dok je EBITDA najbrže rasla u poslovnom području Poljoprivreda.

Dodik pravi novi miting: Ko će danas doći na Trg Krajine?

Dodik pravi novi miting: Ko će danas doći na Trg Krajine?

Neto dobit ovog perioda je, nakon isključenja kursnih uticaja, iznosila 12 miliona kuna, u odnosu na gubitak od 213 milijuna kuna, nakon isključenja kursnih razlika iskazan u prvoj polovini 2021. godine. Ujedno, Fortenova grupa je na kraju prvih šest mjeseci imala 1,7 milijardi kuna novčanih sredstava na računima, a nastavljajući sada već dugoročni trend razduživanja, polugodište je ove godine završila s omjerom duga i dobiti iz operativnog poslovanja koji je 3,94 puta.

"Snažnom realizacijom u prvoj polovini ove godine nastavlja se pozitivni trend koji bilježimo cijele prošle godine, uz jačanje temeljnog poslovanja ubrzano integracijom Mercatora u Fortenova grupu. To se očituje u ukupnom prihodu Grupe iz kontinuiranog poslovanja u prvom polugodištu 2022., koji je narastao za 14% u usporedbi s rezultatima na bazi isto za isto, uz isključenje Mercatora. Pritom smo izvrsne poslovne rezultate generisali uprkos negativnim uticajima inflacije na rast cijene rada, energenata i sirovina te, posljedično, rasta troškova u cijelom lancu snabdijevanja. Turistička sezona 2022. u Hrvatskoj gotovo je na nivou rekordne 2019. godine, što je veliki dodatan poticaj našim rezultatima, a čiji će se potpuni benefiti pokazati u, za nas najvažnijem, trećem kvartalu godine", komentarisao je polugodišnje rezultate Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

"Gledajući u budućnost, očekivani prelazak na euro imat će dodatni dugoročni pozitivni uticaj na kreditni profil Grupe jer ćemo nakon konverzije, 80 posto svog poslovanja ostvarivati u eurima. Dodatno, eliminisat će se valutni rizik kod zaduženja", naveo je Peruško. Peruško je naglasio i kako se nastavlja proces vlasničke transformacije i prodaja udjela koju u Fortenova grupi ima Sberbank te kako su tokom prvog polugodišta 2022. ispunjeni konačni preduslovi za sudsko rješenje o okončanju postupka Izvanredne uprave u Agrokoru.

James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za finansije komentarisao je kako je iza kompanije vrlo pozitivno prvo polugodište u kojem se Grupa fokusirala na tržišnu realizaciju i ostvarivanje planiranih poboljšanja u poslovanju.

"Nakon što je u 2021. putem transakcija koje se odnose na Mercator, grupu zamrznute hrane te niz prodaja neosnovnih djelatnosti i nekretnina Fortenova grupa značajno smanjila dug, i u 2022. godini nastavili smo ostvarivati veće prihode i dobit iz operativnog poslovanja, što je dovelo do daljnjeg smanjenja omjera zaduženosti kompanije koji sada iznosi 3,94 puta, što odražava rastuću finansijsku snagu Grupe", naveo je Pearson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije