dm i CPCD: Edukacija za najtraženije zanimanje 21. vijeka

J. Ć.
dm i CPCD: Edukacija za najtraženije zanimanje 21. vijeka
U prostorijama Centra za promociju civilnog društva u Sarajevu u utorak je uručen ček za projekt „Sat kodiranja – spremimo se za najtraženije zanimanje 21. vijeka“.

Majda Tolić, menadžerica projekta, primila je ček koji je ispred kompanije dm uručila Ajla Hadžić.

Navedeni projekt jedan je od deset izabranih u sklopu inicijative dm zajedno za bolje sutra.

Vrijednost podrške koju je dm pružio realizaciji projekta je 5.000 KM.

Projekt, uz već održani Sat kodiranja, podrazumijeva šestodnevnu edukaciju o programiranju i izradi web-stranica prilagođenu za osnovnoškolce i srednjoškolce.

Ova teorijska i praktična edukacija održava se prvi put, dok je Sat kodiranja održan već treću godinu zaredom širom BiH.

U kompaniji dm smatraju da je ulaganje u obrazovanje mladih, ne samo ulaganje u njihovu budućnost nego i u budućnost šire društvene zajednice.

dm nastoji kad god je to moguće podržati projekte za djecu i mlade koji doprinose stjecanju novih i korisnih znanja. Projekt Sat kodiranja odmah nas je oduševio, a entuzijazam ovih mladih ljudi i njihova želja za učenjem nečeg novog i korisnog koju vodimo danas u ovoj učionici potvrđuje da je podrška projektu bila pravi izbor“, istaknula je prilikom uručenja čeka Ajla Hodžić, predstavnica kompanije dm.

„Interes među mladima za IT je veći iz dana u dan, čemu svjedoči i činjenica da se za ovu edukaciju u roku od tri dana od njene objave prijavilo preko 40 učenika. Ovo je samo jedna od aktivnosti koje provodi CPCD kroz svoj Resursni centar SMART, a kada je u pitanju IT obrazovanje mladih još od 2014. godine ulažemo velike napore kako bismo približili djeci i mladima moderne tehnologije i programiranje, te ih na taj način usmjerili ka IT sektoru koji je trenutno najtraženiji kako na bh. tako i na globalnom tržištu rada. Sa velikim ponosom ističemo da je CPCD uz podršku dm drogerie markt d.o.o i brojnih partnera, ove godine uključio preko 30.000 mladih u Sat kodiranja, čime je BiH i ove godine, tj. treći put zaredom, ostvarila najbolje rezultate u regiji“, izjavila je Tolić povodom uručenja čeka.

Polaznici edukacije rade na dizajniranju, programiranju i testiranju web-stranica te se upoznaju s WordPress platformom za izradu web-stranica, što će u konačnici rezultirati pravom web-stranicom koja će biti izrađena za vrijeme ove 30-satne edukacije.

Najbolji polaznici web-radionice po završteku projekta dobit će i posebna priznanja i nagrade, dok će svi učenici dobiti certifikat o sudjelovanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije