Bili su pioniri TV tehnologije: Propao i posljednji njemački proizvođač televizora

J. M.
Bili su pioniri TV tehnologije: Propao i posljednji njemački proizvođač televizora
Foto: Bild / Loewe Iris, prvi poslijeratni televizor (1951)

Čuveni proizvođač televizora Loewe objavio je bankrot! Tradicionalna kompanija iz Kronacha, posljednji njemački proizvođač televizora, ostao je bez novca neohodnog za nastavak operacija, objavio je menadžment u poruci objavljenoj u utorak.

"Povjerioci nisu bili voljni dati kredit za nastavak operacije. Stoga smo obavezni da proglasimo nesolventnost kako bismo zaštitili svoje kreditore", rekao je direktor Ralf Vogt.

Za Loewe, bivšeg pionira televizijske tehnologije, kriza se dramatično pogoršala pa se više od 400 radnika suočava s gubitkom posla. Uprava se i dalje nada investitoru koji bi mogao spasiti kompaniju.

Loewe je osnovan 1923. godine i dugo se bori s velikim padom prodaje - uglavnom zbog ogromne konkurencije iz Južne Koreje, Japana i Kine. 

Menadžment  Loewea još se nada investitoru, ali svejedno malo je vjerovatno da je moguć nastavak proizvodnje u Kronachu. Koncept eventualno restruktuirane kompanije zasniva se na prodaji, marketingu, dizajnu produkta, istraživanju i razvoju, ali ne i proizvodnji.

Stoga je scenario eventualnog oživljavanja Loewea vezan za prodaju nekoj solventnijoj komapniji koja će, kao u slučaju drugih tradicionalnih brandova, proizvodnju izmjestiti tamo gdje je jeftnijina radna snaga. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije