BH Telecom donirao 166 hiljada KM udruženjima za brigu o oboljeloj djeci

0
Radiosarajevo.ba
BH Telecom donirao 166 hiljada KM udruženjima za brigu o oboljeloj djeci
Foto: BH Telecom / Donacija udruženjima za brigu o oboljeloj djeci

Kompanija BH Telecom je nedavno dodijelila dva miliona KM donacija, od čega je jedan milion KM doniran zdravstvenim institucijama za hitnu nabavku potrebne medicinske opreme, a još jedan milion KM donacija raspoređen je na ukupno 164 pravna lica.

Pored donacija brojnim narodnim kuhinjama, humanitarnim udruženjima, zdravstvenim i obrazovnim institucijama, BH Telecom je donirao ukupno 166 hiljada KM za 36 udruženja koja vode brigu o djeci oboljeloj od malignih bolesti i djeci sa posebnim potrebama.

Neki od dobitnika donacije su Centar za djecu sa višestrukim smetnjama "Koraci nade" Tuzla, Udruženje roditelja, djece i mladih sa posebnim potrebama Unsko - sanskog kantona "Radost druženja", JU Centar za socijalni rad Breza, Udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize, mikro cefalije i hidro cefalusa Zenica, Centar za djecu sa višestrukim smetnjama "Vrati mi osmijeh" Živinice, Udruženje majki djece sa posebnim potrebama "Radost života", JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko - dobojskog kantona, Udruženje roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama "Leptir" Bugojno, Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" i drugi.

Donacija udruženjima za brigu o oboljeloj djeci - undefined

Foto: BH Telecom: Donacija udruženjima za brigu o oboljeloj djeci

Jedan od dobitnika je i Udruženje za unaprijeđenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju – Edus kojem je uručena donacija u iznosu od 25.000 KM za projekat uključivanja djece sa razvojnim poteškoćama u program rane intervencije.

Okupljanjem stručnjaka, roditelja i građana, EDUS je nastao kao izraz potrebe za stvaranjem jedinstvenog saveza pojedinaca i grupa koje pred sobom imaju viziju o realizaciji punog potencijala svakog djeteta, bilo ono sa poteškoćama u razvoju ili ne.

Donacija udruženjima za brigu o oboljeloj djeci - undefined

Foto: BH Telecom: Donacija udruženjima za brigu o oboljeloj djeci

"Donacija BH Telecoma nam je značajna jer je omogućila da ponovo uspostavimo program rane intervencije u BiH koji je naučno dokazan kao najefektivniji vid rada sa mališanima sa identifikovanim odstupanjima u razvoju uzrasta 18 mjeseci do tri godine. Kroz ovaj projekat stavljamo fokus na bitnost perioda ranog rasta i razvoja zbog činjenice da se do pete godine života razvije 90% ljudskog mozga. Prve tri godine života su period nevjerovatno rapidnog rasta i razvoja, te djeca u ovom periodu uče brže nego u bilo kojem kasnijem razdoblju.

U ovom periodu, stimulacija i pružanje podrške razvoju svih pet razvojnih oblasti ne smije da izostaje. Ako se u ovom ranom periodu intenzivno radi sistemski i po naučnim smjernicama, nedostatak u razvoju se često može nadoknaditi, a svakako se nivo fukncionisanja djece sa poteškoćama može unaprijediti. Zbog svega navedenog i za dobro naše djece nam je važna podrška partnera kao što je kompanija BH Telecom", izjavila je dr. Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica EDUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije