Bh. gigant instalirao jednu od najvećih solarnih elektrana u regiji

1
Radiosarajevo.ba
Bh. gigant instalirao jednu od najvećih solarnih elektrana u regiji
Foto: Biznis.info / “Madi” iz Tešnja

Jedna od vodećih bosanskohercegovačkih kompanija u prehrambenoj industriji, “Madi” iz Tešnja postala je vlasnik najveće solarne elektrane namijenjene za vlastite potrebe.

Pomoć u realizaciji ovog višestruko važnog projekta za “Madi”, ali i širu zajednicu pružena je kroz projekt EU4AGRI.

"Kada smo se tokom pandemije suočili sa problemima u procesu nabavke, shvatili smo koliko je bitna vlastita neovisnost i koliko je bitno da resursi koje koristimo dolaze iz BiH", objašnjava na početku razgovora Ermina Salkičević-Dizdarević, direktorica marketinga i općih poslova u firmi “Madi”.

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

Više od 20 godina kompanija “Madi” bavi se preradom i proizvodnjom različitih mesnih proizvoda po najvišim standardima. Danas je prepoznata kao apsolutni lider na bosanskohercegovačkom tržištu, a i jedna je od rijetkih firmi koja ima dozvolu za izvoz svježeg pilećeg mesa na tržište Evropske unije, piše BiznisInfo.

O kvaliteti procesa proizvodnje i distribucije krajnjim korisnicima brine armija “Madijevih” uposlenika – oko 630 ih je zaposleno direktno u ovoj kompaniji i više od 500 sarađuju kroz rad na farmama kooperanta.

Neizvjesnost izazvana globalnom pandemijom i otežani procesi rada bili su dodatni podsticaj za ovu kompaniju da se upusti u novu investiciju, jedinstvenu u BiH.

"Riječ je o izgradnji postrojenja za proizvodnju električne energije putem energije iz sunca. Ovaj je pogon napravljen isključivo za naše potrebe i najveći je projekat u BiH za ovu namjenu", pojašnjava Ermina.

Solarni paneli postavljeni su na površini od 5.500 kvadratnih metara i oni će omogućiti proizvodnju dovoljne količine električne energije kojom će “Madi” zadovoljiti oko 15 posto svoje ukupne potrošnje.

Na ovaj način kompanija će smanjiti svoje troškove, osigurati nesmetan proces proizvodnje, ali i određeni nivo samoodrživosti.

"Mi smo veliki potrošači električne energije i za nas je ova investicija od velikog značaja, posebno zbog najavljenog poskupljenja električne energije za pravna lica. Doprinos ove investicije je ogroman, ne samo ekonomski za nas koji ćemo biti korisnici te elektrane, nego i za okolinu", objašnjava Ermina Salkičević-Dizdarević, direktorica marketinga i općih poslova u firmi “Madi”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije