Benkons Group prolongirala početak rada fabrike Bosanka u Doboju

Radiosarajevo.ba
Benkons Group prolongirala početak rada fabrike Bosanka u Doboju

Azerbejdžanski investitor, Benkons group, zatražio je od Grada Doboja prolongiranje roka za početak rada fabrike voća i povrća Bosanka, javlja RTRS.

"Prolongirali smo na još dvije godine, s obzirom na to da su bili vezani rokom od tri godine da počnu sa radom. Sada se produžava na još dvije godine se produžava da oni završe i puste u pogon", rekao je zamjenik gradonačelnika Doboja Nebojša Marić.

Završeno je 40 posto radova, dobijene su i dozvole, te saglasnost na prolongiranje plaćanja PDV-a na uvoz fabričkih postrojenja. Sve to je, navodi investitor, bilo u problemu, a dodatni su, kako su obavijestili gradske vlasti, prirodne nepogode i ekonomski poremećaj na tržištu Azerbejdžana zbog poremećaja na tržištu nafte.

Investitor je najavio ulaganje 14 miliona evra, zaposlenje oko 300 radnika i planirani otkup voća i povrća za oko 5.000 kooperanata. Nepoštovanje ugovora nije pokolebalo gradske vlasti. Kažu da bi od augusta mogo da krene nastavak gradnje.

"Raskidom ugovora došli bismo u nepovoljnu situaciju, i mi i firma iz Azerbejdžana, znači nema niko cilj da ne radi, cilj nam je da radi fabrika", dodao je Marić.

Kamen temeljac za novu fabriku na lokaciji bivše kasarne u Ševarlijama postavljen je u julu 2014.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije