Automobilska senzacija: Koncern Peugeot-Citroën želi kupiti Opel!

Radiosarajevo.ba
Automobilska senzacija: Koncern Peugeot-Citroën želi kupiti Opel!
/ Foto: Opel/PSA
Na pomolu je prava senzacija u automobilskom svijetu: Grupa PSA (Peugeot-Citroën) želi kupiti Opel, saopćio je u Parizu glasnogovornik francuskog koncerna.

Grupa PSA (Peugeot-Citroën) provjerava mogućnosti kupovine Opela koji s britanskim Vauxhallom čini evropsku filijalu američkog koncerna General Motors.

Opel i General Motors u Detroitu nisu mogli potvrditi najave, baš kao što su mediji ostali uskraćeni za komentar Sindikata IG Metala u koji je učlanjeno najviše Opelovih radnika, njih 18,5 hiljada iz Njemačke.

"U posljednjih pet godina postoje poslovne veze između General Motorsa i PSA koje uključuju tri projekta u Evropi", rekao je glasnogovornik PSA.

U tom kontekstu, PSA grupa istražuje "niz strateških inicijativa za poboljšanje profitabilnosti i operativne rezultate".

Evropske filijale GM-a u prošloj godini poslovale su s gubitkom od 240 miliona eura, a od 2000. godine "minus" iznosi čak 14 milijardi eura.

Opel je osnovan 1862. u njemačkom Rüsselsheimu, a širom Evrope zapošljava oko 35.600 radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije