Austrijanci kupili Merkur osiguranje Sarajevo

Radiosarajevo.ba
 Austrijanci kupili Merkur osiguranje Sarajevo
Austrijska Vienna Insurance Group (VIG) dogovorila je puno preuzimanje Merkur Osiguranja d.d.

Dogovor o preuzimanju potpisan je 30. oktobra 2017. a transkaciju moraju odobriti lokalne vlasti, saopšteno je iz VIG-a, prenosi Biznisinfo.

Merkur osiguranje, čije je sjedište u Sarajevu, uspostavljeno je 2003. godine. U 2016. godini kompanija je imala bruto premije od oko 14 miliona eura, i držala je 4,4 posto tržišta BiH, ali 21 posto tržišta kada je riječ o životnom osiguranju. Merkur ima 75 uposlenika.

VIG već posluje u BiH preko svoje članice, Wiener Osiguranja, čije je sjedište u Banjaluci.

Wiener Osiguranje imao je bruto premiju od oko 16 mlliona eura 2016. i udio u trižištu od oko 5 posto.

VIG će kupovinonm Merkur osiguranja skočiti sa sedme na treću poziciju po snazi i udjelu na tržištu.

Akvizicija Merkur osiguranja pomoći će nam da ostvarimo svoj cilj širenja portfolija na životna osiguranja. Naša grupa u BiH dosad se fokurisala primarno na ne-životna osiguranja. Također dobijamo vrijednu menadžersku ekspertizu i značajno poboljšavamo prisustvo na tržištu. Naš udio u tržištu će se skoro udvostručiti. Također ćemo poboljšati naš regionalni profil, jer će nam ova akvizicija omogućiti učešće u Federaciji BiH”, rekao je Peter Höfinger, član uprave Vienna Insurance Group responsible za BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije