Asa Banka: Bankarski sektor u BiH je izrazito likvidan i stabilan

0
Promotivni tekst
Asa Banka: Bankarski sektor u BiH je izrazito likvidan i stabilan
Foto: Asa Banka / Asa Banka na konferenciji D Days

Treća poslovna konferencija D DAYS pod nazivom "Poslovanje finansijskog sektora i sektora nekretnina u uslovima "polikrize" - samo je neizvjesnost izvjesna!", održana je u utorak, 30. maja 2023. u Banjoj Luci i okupila je na jednom mjestu istaknute stručnjake, predstavnike regulatornih tijela, investitore i poslovne lidere iz cijelog regiona.

Zaključak konferencije je da je bankarski sektor izrazito likvidan, dobro kapitalizovan, stabilan i profitabilan te može odgovoriti na sve izazove usljed rastućih cijena i inflacije koja je uvezena u BiH, poruka je bankara i regulatora sa treće poslovne konferencije DDays.

Jedan od učesnika panela "Bankarski sektor u doba neizvjesnosti – kako dalje?" je bio Predsjednik Uprave ASA Banke Samir Mustafić koji je prilikom svog izlaganja na panelu istakao da je domaći sektor tržišni učesnik globalne ekonomije, te da svi efekti, pa i inflacija, imaju uticaj na BiH i da kao mala ekonomija moramo pokazati brzinu u ublažavanju negativnih efekata.

Konferencija ASA banka
Foto: Asa Banka: Konferencija ASA banka

"Generalno unutar BiH po pitanju kreditnog rasta imamo dobru kapitaliziranost koja je osnova, likvidnost lokalnog karaktera što je također dobro jer novac ostaje unutar države.

Za jedan dalji iskorak neophodna je fiskalna politika gdje država sa upravljačkim strukturama može utjecati na stimulisanje postojećeg investicijskog potencijala i povećati potrošnju, te u konačnici utjecati na ekonomski razvoj cijele države," istakao je Mustafić te dodao da je jako bitno postojanje snažnog bankarskog sistema sa zdravim balansom stranog i domaćeg kapitala.

Tokom panela bilo je riječi i o drugim segmentima koji utiču na stabilnost bankarskog sistema te su se učesnici osvrnuli i na važnost transparentnog, brzog i efiksnog procesa odlučivanja u situacijama krize.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije