Alta banka: Banke su pokretači promjena u oblasti digitalizacije

0
Promotivni tekst
Alta banka: Banke su pokretači promjena u oblasti digitalizacije
Foto: ALTA banka / Džon Krejg i dr Davor Macura

Član Izvršnog odbora ALTA banke, g-din Milan Vićentić govorio je na panelu "Digitalizacija, regulativa u bankarskom sektoru i finansijski rast" održanom na Transatlantskom ekonomskom forumu Jugoistočne Evrope, u Kongresu SAD u Washingtonu. Ovaj dvodnevni događaj okupio je državne zvaničnike, poslovne lidere i stručnjake koji su razgovarali o načinima unapređenja regionalne i transatlantske saradnje u energetici, bankarstvu i turizmu.

Govoreći o ulozi banaka u digitalizaciji i implementaciji tehnologija u cilju poslovnog rasta, Vićentić je ispred ALTA banke predstavio najnovije trendove u bankarskom sektoru, posebno se osvrćući na humaniji segment vještačke inteligencije, nazvan "pojačana inteligencija", u kojoj AI tehnologije pomažu ljudima, a ne zamjenjuju ih. Vićentić je istakao da to podsjeća na najistinitiju izjavu o upotrebi AI komesarke EU za konkurenciju, Margaret Vestager: "Povjerenje u vještačku inteligenciju je neophodno, a ne poželjno". Najnovija istraživanja pokazala su da čak 72% rukovodilaca smatra da će njihove organizacije zanemariti benefite generičke vještačke inteligencije zarad etičkih razloga, rekao je Vićentić, i dodao da su banke uvijek, ako ne pokretači promjena, onda sigurno među prvim industrijama koje primjenjuju inovacije u oblasti digitalizacije, jer su usmjerene na povećanje zadovoljstva korisnika svojih usluga.

Priznanje - Lider slijedeće generacije
Foto: ALTA banka: Priznanje - Lider slijedeće generacije

Tokom foruma u Kongresu, ambasador Džon Krejg uručio je predsjedniku Upravnog odbora ALTA banke i vlasniku Alta Pay Grupe, dr Davoru Macuri priznanje "Lider slijedeće generacije" za posvećenost daljem jačanju transatlantskih poslovnih veza između Srbije, Zapadnog Balkana i SAD-a.

Dodjeljujući mu ovo priznanje, ambasador Krejg rekao je da je ALTA Grupa donela stratešku odluku da uspostavi snažnu poslovnu saradnju sa kompanijama i investicionim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Po mom mišljenju, nema boljeg načina da zatvorimo Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope koji je pokazao snagu transatlantske saradnje, nego uručenjem plakete zahvalnosti liderima nove generacije, čime smo poželjeli ALTA Grupi uspjeh u novom poglavlju i predstojećim aktivnostima u Sjedinjenim Američkim Državama", dodao je Krejg.

Lisa Homel i Milan Vićentić
Foto: ALTA banka: Lisa Homel i Milan Vićentić

Podsjetimo, predsjednik Upravnog odbora ALTA banke i vlasnik Alta Pay Grupe, dr Davor Macura učestvovao je u seriji strateških sastanaka u Washingtonu, sa predstavnicima američkih vlasti, finansijskih institucija i medija, uključujući i sastanak sa kongresmenom Johnom Moolenaarom. Također, Alta Pay Grupa potvrdila je učešće na panel diskusiji o promociji i podsticanju odgovornosti medija i profesionalnog novinarstva u eri lažnih vijesti i dezinformacija koje potresaju globalno društvo. Konferencija će se održati u novembru u Nacionalnom klubu novinara u Washingtonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije