Evo koje investicije su se najviše isplatile u 2023. godini i otkud na ovoj listi - sok od narandže?

0
Radiosarajevo.ba
Evo koje investicije su se najviše isplatile u 2023. godini i otkud na ovoj listi - sok od narandže?
Foto: Pexels / Koje su dionice najviše rasle u 2023?

Godina za nama pokazala se kao neuporedivo bolja za finansijska i robna tržišta, i imovinu kojom se trguje na istoj, nego 2022. godina. Kada pogledamo izvještaje i podatke za 2023. godinu, najveća zarada krila se u pojedinim akcijama i kriptovalutama (i to preko 100 posto), ali i na iznenađenje svih: soku od narandže!

Sok od narandže uspio je u 2023. godini da pretekne rast vrijednosti većine kriptovaluta i akcija tehnoloških giganata na koje smo navikli da rastu dvocifreno pa je ovo osvježenje dobilo oko 65 posto na vrijednosti i tako skočilo iznad akcija: Googlea, Applea, Microsofta, zlata, energenata, hrane...

Nakon zatišja u 2022. godini, najznačajnija svjetska berza Wall Street, i na njoj izlistane najveće tehnološke kompanije ove godine zabilježile su brz oporavak, a pojedine i strahovit rast. Na primer, S&P 500 indeks je viši za 23,6 posto na međugodišnjem nivou, najviše zbog rasta akcija tehnoloških giganta, javlja Trading Economics.

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

A, akcije su itekako rasle, pa s njima i investicije. Šampionske akcije protekle godine bile su Nvidia i Meta, sa rastom od oko 200 posto. Nešto manje impresivne, ali svakako vanserijski dobar rezultat imali su i Amazon (Nešto više od 70 posto), Tesla (oko 69 posto), Microsoft (oko 51,5 posto), Apple (46,8 posto) i Google tj. Alphabet (47,3 posto).

Ništa manje uspješne bile su i druge berze pa je tako evropski indeks STOXX 600 porastao 11,8 posto, frankfurtski DAX 19,7 posto...

A, godina za nama na robnim tržištima bila je mještovita. Sa jedne strane, energenti i prehrambene sirovine zabilježile su pad. Tako je električna energija na evropskim berzama bila jeftinija i do 75 posto, gas je pojeftinio oko 50 posto, a nafta oko šest posto. Ugalj je najgore prošao, dodaje Blic, s padom od preko 63 posto.

Najveći partner: Evo koliko novca EU ulaže u Bosnu i Hercegovinu

Najveći partner: Evo koliko novca EU ulaže u Bosnu i Hercegovinu

Što se prehrambenih sirovina tiče, biljno ulje palo je za 32,3 posto, kukuruz oko 26, a mlijeko nešto više od 21 posto, soja 11,5 posto, pšenica 19,18 posto...

Ipak, na ovom tržištu i te kako ima "pobjednika". Na primer, uranijum i indeksi nuklearne energije su u plusu. Cijena uranijuma je skočila 69 posto, a indeksi koji prate proizvodnju struje iz nuklearnih elektrana porasli su za oko 40 posto. Staro dobro zlato i ove godine je opravdalo status koji uživa, tj. cijene su rasle 13,2 posto.

U segmentu prehrambenih proizvoda, najveći rast su zabilježili kakao preko 70 posto, kafa oko 13,7 posto i na iznenađenje svih sok od narandže kome je cijena skočila oko 65 posto u posljednjih godinu dana!

Bitcoin
Foto: Pexels: Bitcoin

O kriptovalutama

Uprkos brojnim aferama, prevarama i lošoj atmosferi na ovom tržištu, kriptovalute su u 2023. godini zabilježile snažan oporavak. Kapitalizacija ovog tržišta, prema podacima coingeckoa, preskočila je nedavno 1,72 milijarde dolara i tako povratila gubitke nastale usljed skandalozne prevare na FTX mjenjačnici u organizaciji Sam Bankman Frida.

Kada pogledamo pojedinačni rast, on i više nego da obećava. Naime, kao što je već pisano Bitcoin je porastao za godinu dana oko 150 posto, ali on nije jedini. Na primer Solana je porasla za više od 470 posto, a ni etherium nije ostao u crvenom. Druga najpoznatija kriptovaluta porasla je u 2023. godini za oko 80 posto, pokazuju podaci sa menjačnica.

Analitičari navode da u 2024. godinu treba ući optimistično, jer ova godina pred nama može biti godina preokreta - postoje znaci koji ukazuju na potencijalne pozitivne promjene: "Prvo očekuje nas novi halving Bitcoina. Zatim se očekuje smirivanje inflacije i stabilizacija kamatnih stopa što stvara povoljniji ambijent za investiranje. Oko 10 Bitcoin ETF fondova čeka na odobrenje od strane američke Komisije za hartije od vrijednosti, a neki među njima bi mogli da budu odobreni već u prvom kvartalu 2024. godine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije