Ericsson će otpustiti čak 8.500 zaposlenih

0
Fena
Ericsson će otpustiti čak 8.500 zaposlenih

Švedska telekomunikacijska kompanija Ericsson otpustit će 8.500 radnika u sklopu svojih mjera za smanjenje troškova, potvrdila je kompanija u petak za CNBC.

Reuters je ranije izvijestio o otpuštanjima, koja će utjecati na otprilike osam posto njegovog osoblja od 105.529 širom svijeta. Kompanija zapošljava oko 11.994 ljudi u Sjevernoj Americi, prema njezinoj web stranici.

Glasnogovornik Ericssona rekao je da su rezovi dio "ubrzavanja napora za strukturno smanjenje troškova" kako je najavljeno tokom Dana tržišta kapitala 15. decembra. Glasnogovornik je rekao da će većina otpuštanja stupiti na snagu u prvoj polovici 2023., ali bi također mogla produžiti u 2024.

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

"Način na koji će se upravljati smanjenjem broja zaposlenih razlikovat će se ovisno o lokalnoj praksi u zemlji", rekao je glasnogovornik u izjavi, prenosi SEEbiz.

"Naš cilj je upravljati procesom u svakoj zemlji pošteno, s poštovanjem, profesionalizmom i u skladu s lokalnim radnim zakonodavstvom. Bilo kakav utjecaj na zaposlenike prvo će biti saopćen njima", dodaje glasnogovornik.

Kompanija traži smanjenje troškova po stopi od devet milijardi švedskih kruna, ili oko 860 miliona dolara, do kraja 2023. Ericsson je rekao da očekuje da će početi vidjeti učinak svojih ušteda u drugom kvartalu ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije