Ericsson otpisuje imovinu vrijednu 1,4 milijarde eura

Fena
Ericsson otpisuje imovinu vrijednu 1,4 milijarde eura
Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson najavio je otpis imovine vrijedne 1,4 milijarde eura u digitalnom i poslovanju s medijima.

Otpis je očekivan, a bit će knjižen u rezultatima za četvrto tromjesečje 2017. Najvećim se dijelom odnosi na nematerijalnu imovinu povezanu s "ulaganjima od prije 10 godina ili čak više i od ograničene je važnosti za Ericssonovo poslovanje u predstojećem razdoblju", navode u kompaniji, prenosi SEEbiz.

Ericsson pokušava prodati odjel digitalnih usluga i poslovanje s medijima, na koje otpada najveći dio otpisane imovine, a uključuju pružanje usluga televizijskim kanalima, telekomunikacijskim operaterima i kreatorima sadržaja, kao i proizvodnju opreme za računarstvo u oblaku i za umrežavanje uređaja.

Time bi im se otvorio prostor za fokusiranje na temeljno poslovanje s mrežnom infrastrukturom.

U kompaniji su nedavno najavili da od sredine ove godine planiraju smanjivati troškove za minimalno 10 milijardi kruna godišnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije