Zašto su automobilski menadžeri širom svijeta očajni zbog pobjede Trumpa

Radiosarajevo.ba
Zašto su automobilski menadžeri širom svijeta očajni zbog pobjede Trumpa
/ Foto: Daimler
Prvi ljudi najvećih svjetskih automobilskih proizvođača zabrinuti su zbog pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Prema njihovom mišljenju Trump može paralizirati međunarodnu trgovinu što bi se posebno odrazilo na automobilsku industriju. Tokom svoje predizborne kampanje, Trump je u više navrata obećao da će zaštititi SAD od meksičkog uvoza i drakonski opteretiti tamo napravljene proizvode.

Ova obećanja bila su odgovor na najavu Forda kako će milijarde dolara investirati u Meksiko gdje namjerava prenijeti proizvodnju svih velikoserijskih modela za sjevernoameričko tržište. Trump je optužio Ford za nedostatak patriotizma i obećao da će spriječiti kolaps američke privrede uvođenjem ogromnih carina na automobile proizvedene u Meksiku.

Dok su sindikati oduševljeni Trumpovim najavama, dotle su menadžeri pali u očaj. Ne samo američkih automobilskih kompanija nego i evropskih. Njemačka asocijacija automobilske industrije (VDA) izrazila je duboku zabrinutost zbog pobjede Trumpa.

Veliki njemački proizvođači već imaju, ili planiraju graditi, postrojenja u Meksiku iz kojih bi plasirali vozila na tržište SAD-a. U oktobru je, recimo u Meksiku počela proizvodnja Audija Q5. Nijemci su uložili u fabriku milijardu eura, a sada strahuju da crossover nove generacije neće imati gdje plasirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije