Za firme iz dijaspore u BiH osigurano 5,2 miliona dolara

K.S.
Za firme iz dijaspore u BiH osigurano 5,2 miliona dolara
Američka agencija za obnovu i razvoj (USAID) prezentirala je danas u Sarajevu projekat "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" s ciljem privlačenja investicija bh. Dijaspore u Bosnu i Hercegovinu.

Cilj petogodišnjeg projekta je promocija, stimulacija i podrška investicijama bh. dijaspore, za šta je osigurano 5,2 miliona dolara grant sredstava.

Bosanskohercegovačka dijaspora godišnje pošalje u Bosnu i Hercegovinu 1,75 milijardi eura, što čini 13,5 posto BDP-a Bosne i Hercegovine.

Naši građani su u inostranstvu dobro integrirani, uspješni ljudi čiji se potencijal može iskoristiti i za razvoj BiH kroz transfer znanja, tehnologija i kapitala, rečeno je na današnjem radnom ručku sa predstavnicima medija održanom u Sarajevu.

Šef Misije USAID-a u BiH Peter Duffy naveo je da su proteklih nekoliko godina analize pokazale da postoji ogroman neiskorišten potencijal dijaspore, a koji može mnogo doprinijeti, ne samo u smislu investicija, već i na drugi način.

- Jako je značajna i druga strana, a to je da dijaspora može da pokrene neke značajne ekonomske reforme - istakao je.

Kako je rekao, od ovog projekta očekuju dovođenje većeg broja investicija u BiH, ali i poticanje dijaspore da bude malo aktivnija u smislu da bude glas koji će zagovarati više reformi.

Naravno, dodao je, postojat će izvjesni izazovi kao što su korupcija i težak poslovni ambijent.

Međutim, Duffy smatra da ne treba ignorirati ove izazove te da, zajednički, uz pomoć medija mogu potaknuti lakšu i bržu registraciju biznisa u BiH te na taj način pomoći dijaspori.

Šef projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" Sanjin Arifagić izjavio je da dijaspora može imati ključnu ulogu u razvoju BiH, ali da ih je sve teže nagovoriti na povratak u svoju domovinu.

Pojasnio je da kroz ovaj projekt namjeravaju podržati 140 kompanija, što bi rezultiralo investicijama od najmanje 22 miliona dolara i kreiranjem najmanje 250 radnih mjesta. Podrška bi se ogledala u davanju nepovratnih grantova, tehničkoj i savjetodavnoj podršci.

Prosječan grant iznosit će između 30.000 i 35.000 eura, a kompanije koje mogu aplicirati ne smiju biti starije od pet godina i moraju imati najmanje 25 posto osnivačkog kapitala iz dijaspore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije