Vlast se odrekla dijela poreza u korist radnika: Od septembra plaće uvećane do 30 KM

N. K.
Vlast se odrekla dijela poreza u korist radnika: Od septembra plaće uvećane do 30 KM
Pixabay / Ilustracija
​​Narodna skupština Republike Srpske usvojila je set zakona koji stupaju na snagu 1. septembra i kojima je stvoren zakonodavni okvir za povećanje plata svim radnicima u Republici Srpskoj do 30 KM.

Povećanje plata je posljedica povećanja osnovnog ličnog odbitka propisanog Zakonom o porezu na dohodak sa dosadašnjih 200 KM na 500 KM mjesečno.

"Pravo na osnovni lični odbitak od poreske osnovice poreza na dohodak imaju svi radnici u RS-u i ostvaruju ga umanjenjem poreske osnovice za iznos od 500 KM na mjesečnom nivou počevši od 1. septembra 2018. godine", saopćeno je iz Ministarstva finansija RS-a.

Da bi se ostvarilo povećanje plata, a istovremeno iznos bruto plata ostao na istom nivou uz povećanje osnovnog ličnog odbitka promijenjen je i pojam plate u Zakonu o radu.

"Pod platom se sada podrazumijeva plata u kojoj je sadržan porez na dohodak.", saopćeno je iz Ministarstva.

Kako je objašnjeno, iznos plate koji je u ugovoru nije iznos koji će biti isplaćen, nego iznos koji će biti isplaćen je iznos koji se dobije kada se od ugovorenog iznosa odbije porez na dohodak.

"Dosadašnja neto plata će biti uvećana do 30 KM u odnosu na julsku platu.", istaknuli su iz Ministarstva finansija RS-a.

Promjene poreskih propisa prvenstveno će ostvariti efekat na povećanje plata koje su se kretale u rasponu od 500 do 600 KM u manjem bh. entitetu.

"Donošenjem seta zakona realizovi su naši dugogodišnji zahtjevi koji se odnose na povećanje neoporezivog dijela na iznos najniže plate. Povećanjem plate za sve zaposlene u RS-u, naravno djelimično, vjerujemo da će imati uticaj na veliki odlazak radno sposobnih ljudi odavdje", kaže za Radiosarajevo.ba Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore RS-a.

Prema njegovim riječima, u slučaju da poslodavac ne poveća platu za iznos poreza, to pravno lice može biti kažnjeno novčanom kaznom od dvije do 12 hiljada KM.

“Imajući u vidu da su predviđene visoke kazne za one koji ne budu ispoštovali sve što je predviđeno ovim zakonskim rješenjima, odnosno za one koji ne budu povećali plate radnicima, očekujemo da će svi poslodavci povećati plate“, uvjeren je Blagojević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije