Veliki uspjeh bh. grada: Imaju 600 firmi i izvoz od 300 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh bh. grada: Imaju 600 firmi i izvoz od 300 miliona eura
Foto: Derventa Cafe / Derventa

Načelniku općine Derventa Miloradu Simiću uručeno je na sedmom Dunavskom biznis forumu, priznanje “Lider održivog razvoja Podunavlja” i to za dosadašnje rezultate ostvarene u razvoju općine i pozitivan imidž koji je izgradio svojom razvojnom vizijom, a na osnovu kriterijuma Instituta europskih regiona, prenio je Derventa Cafe.

Simić je u okviru panela “Biznis i prosperitet” govorio o realizovanim domaćim i stranim investicijama, te o dosadašnjim i budućim projektima važnim za dalji razvoj općine.

Okupljenim je poručio da Derventa danas ima duplo manje stanovnika nego prije rata, ali da već petnaestak godina, zajedno sa njim i njegovim prvenstveno mlađim saradnicima i administracijom koja je među najmanjom u Republici Srpskoj, ide sigurnim koracima napred.

"Nemamo viška radnika, na jednoj stolici ne sjede dvoje, a nema malverzacija ni korupcije, a uradili smo dosta i na miru i toleranciju među ljudima u našoj zajednici. Omogućili smo privrednicima da svoj privredni subjekat registruju za jedan dan, što je sigurno jedan od koraka kojem se stvara dobro poslovno okruženje. Zato Derventa danas ima gotovo 600 privrednih subjekata i 115 poljoprivrednih gazdinstava, odakle proizilazi činjenica da se iz naše lokalne zajednice godišnje izveze roba u vrijednosti većoj od 300 miliona eura, što je 5.500 eura po glavi stanovnika, sa tendenciojm rasta", rekao je Simić učesnicima panela.

Na forumu učestvuju ličnosti iz oblasti politike, ekonomije, diplomatije, kulture i medija iz 14 zemalja Podunavlja koje su potpisnice Dunavske strategije.

Strategija Europske unije za Podunavlje, uz prateći Akcioni plan, usvojena je 8. decembra 2010. godine i zasniva se na zasniva na razvoju povezanosti i komunikacije, zaštiti životne sredine, prevencija rizika i održivom korištenju prirodnih resursa, te socio-ekonomski i institucionalni razvoj, odnosno jačanje regionalne saradnje.

Sedmi po redu “Dunavski biznis forum” zvanično je otvoren danas na Novosadskom sajmu, u organizaciji “Mediainventa”, uz podršku Privredne komore Srbije (PКS), Privredne komore Vojvodine (PКV) i grada Novog Sada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije