Veliki uspjeh bh. firme: Bosanske kopačke za Mundijal

Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh bh. firme: Bosanske kopačke za Mundijal
Slobodna Evropa / Bh. kopačke na Mundijalu!
U tvornici obuće Sanino u Prnjavoru napravljene su kopačke za sudije koje će dijeliti pravdu na Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji ove godine.

Kopačke su napravljene u tvornici koja već 18 godina obavlja poslove za njemački Adidas i ovo je prvi put da je svjetski gigant u proizvodnji sportske obuće kompletnu izradu kopački prepustio bosanskohercegovačkoj firmi, piše Slobodna Evropa.

Na Mundijalu koji će se održati od 14. juna do 15. jula u kopačkama proizvedenim u BiH trčaće 36 glavnih i 63 pomoćna suca.

Miroslav Mažić iz Srbije i Damir Skomina iz Slovenije jedini su glavni arbitri iz država bivše Jugoslavije, dok su među pomoćnicima još dvojica sudija iz Srbije – Dalibor Đurđević i Milovan Ristić. Kopačke za djelioce pravde isporučene su još prije nekoliko mjeseci.

Šefica proizvodnje u Saninu Sanja Pazurević kaže da su za predstojeće Svjetsko prvenstvo u fudbalu napravili 351 par ovakvih kopački, a da su do sada za Adidas proizveli preko 12,5 miliona pari.

Proizvodnja kopački za sudije prvenstva u Rusiji razlikovala se od dosadašnjih Adidasovih narudžbi, jer je cijeli posao završen u BiH. Reklamacija nije bilo.

"Taj drugi posao završavamo samo gornjišta, a ostalo se završava u Njemačkoj, đonovi. Ova kopačka što je rađena za Svjetsko prvenstvo završena je kompletna u našoj firmi. Obično nemamo problema s tim. Ništa nam se toliko ne vraća," pojašnjava kontrolorka Slađana Vidović.

U Prnjavoru još nisu svi čuli da će sudije na Mundijalu u Rusiji dijeliti pravdu u kopačkama proizvedenim u njihovom gradu.

U pogonima tvornice Sanino, partnera njemačkog Adidasa u BiH, koji se nalaze u Derventi i Prnjavoru zaposleno je oko 900 radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije