Uvezivanje potencijalnih investitora iz dijaspore i poduzetnika iz BiH

Fena
Uvezivanje potencijalnih investitora iz dijaspore i poduzetnika iz BiH
Uz podršku USAID-ovog projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH", Restart - poslovna ambasada za dijaspore i strane investitore organizira danas u Sarajevu networking event s ciljem uvezivanja biznisa iz BiH s dijasporom.

Učesnici će imati priliku predstaviti svoj biznis potencijalnim ulagačima i poslovnim partnerima, a bit će predstavljeni  i grantovi u iznosu do četiri miliona KM.

Na BSN - Bisnode Speed Networkingu učesnici će moći upoznati za kratko vrijeme veliki broj budućih saradnika. Partneri ovogodišnjeg eventa su Bisnode BH, Softhouse i Alukoenigstahl d.o.o.

Restart Networking Event će imati tri dijela. Prvi dio je namijenjen za prezentaciju biznisa iz dijaspore i BiH.  Učesnici koji su se  prijavili i prošli selekcijski proces će imati pet minuta da prezentiraju svoj biznis, a potom slijedi vrijeme odvojeno za pitanja iz publike. Drugi dio je Bisnode Speed Networking, koncept koji će omogućiti učesnicima da u vrlo kratkom vremenu predstave svoje biznise velikom broju učesnika te razmijene kontakte, a treći dio je networking party gdje će učesnici moći detaljnije razgovarati s ostvarenim kontaktima u opuštenoj atmosferi.

Na eventu će se okupiti veliki broj poslovnih ljudi koji trenutno rade u dijaspori ili u BiH kao i predstavnici investicionih fondova, stranih i investitora iz dijaspore, te predstavnika kompanija koji se žele umrežiti jedni s drugima i ostvariti neki vid poslovne saradnje.

Projekt USAID-a Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH ima cilj povećanje investicija od bh dijaspore. Predstavnici tog projekta informisat će o grantovima/bespovratnim sredstvima u iznosu od milion dolara, koja će se dodjeljivati projektima u BiH koje realizuju investitori iz dijaspore.

Na eventu će biti prezentiran Softhouse Invest koji omogućava alternativne investicije u softverske proizvode koji se mogu pokrenuti na globalnom nivou.

U BiH se trenutno provode i drugi programi za podršku projekata koje realiziraju investitori iz dijaspore i poduzetnici iz BiH. Uključujući program bespovratnih sredstava i programe grantova drugih razvojnih agencija u narednom periodu dodjeljivat će sredstva u ukupnom iznosu do četiri miliona KM.

Prošle godine na Restart Networking Eventu prisustvovalo je 160 učesnika, od kojih je 40 posto bilo iz dijaspore, dok je 60 posto dolazilo iz biznis sektora u BiH. Od toga je 69 posto učesnika u istraživanju ocjenilo event odličnim ili vrlo dobrim, a 95 posto ih je ocjenilo event izričito ili prilično korisnim.

Prisutni su kao najbolje od programa ocijenili umrežavanje, upoznavanje novih ljudi, želju za povezivanjem učesnika, širok spektar učesnika iz različitih sektora, prezentacije uspješnih priča i izbor govornika. Tokom eventa učesnici su međusobno ostvarili 120 potencijalnih kontakata za poslovnu saradnju, navodi se u saopćenju iz Bisnode BH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije