Švedska i BiH: Uskoro poziv za grantove Challenge fonda 

Radiosarajevo.ba
Švedska i BiH: Uskoro poziv za grantove Challenge fonda 
Zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini uspostavljen je Challenge to Change, C2C, program.

Implementatori C2C programa su Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća-RARS. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.

Glavni cilj projekta je jačanje privrednog razvoja u Bosni i Hercegovini, kao i saradnje Švedske i Bosne i Hercegovine.

 U Bosni i Hercegovini postoje mnoge poslovne ideje koje se ne mogu realizirati zbog nedostatka disperzije kapitala. S obzirom na trenutnu situaciju u BiH, Sida je prepoznala potrebe za razvoj novog instrumenta podrške inovacijama  i razvoju biznisa i podržala uspostavljanje Challenge programa u Bosni i Hercegovini.

Ukupni budžet Challenge to Change programa je 30 miliona švedskih kruna, oko 3,2 miliona EUR.  C2C će biti dostupan mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, ali i Švedske, kao i startupima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Kompanije koje zadovolje uspostavljene kriterije moći će dobiti grant sredstva u iznosu maksimalno 30.000 eura, što predstavlja  50% ukupne investicije. Objava prvog javnog poziva predviđena je za  kraj aprila ove godine.

Postoji značajna bh.dijaspora u Švedskoj, sa velikim interesom da doprinese razvoju Bosne i Hercegovine, tako da će kroz C2C program biti istražena i mogućnost korištenja iskustava bh. dijaspore u Švedskoj.   

Nadamo se da će C2C program doprinijeti povećanju broja zaposlenih, učešću žena u ekonomskom razvoju , kao i sveukupnom ekonomskom rastu, kaže se u saopćenju koje je uputila SERDA.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije