Uspjeh porodice Škegro: Njihovo maslinovo ulje pobijedilo na takmičenju u New Yorku

K. S.
Uspjeh porodice Škegro: Njihovo maslinovo ulje pobijedilo na takmičenju u New Yorku
Foto: Olive Oil Times / Porodica Škegro iz Ljubuškog

Vinarija porodice Škegro iz Ljubuškog oko 25 godina uspješno proizvodi vina. Osim proizvodnje vina, ova porodica počela se baviti i proizvodnjom maslinovog ulja. Svoj brend “Krš” izložili su NYIOOC - svjetskom takmičenju maslinovih ulja i osvojili su zlatnu medalju.

Kako piše portal Olive Oil Times, brend Krš daje Bosni i Hercegovini sada priliku da se svrsta među zemlje u kojima se proizvodi najkvalitetnije ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Ujedno, ova zlatna medalja je prvo priznanje i za BiH u najvažnijem takmičenju maslinovih ulja.

Veliki dio Hercegovine idealno je tlo za uzgoj masline, s obzirom na klimatske i druge uvjete.

“Mi smo mala porodicna firma sa iskustvom u proizvodnji vina”, izjavio je Bariša Škegro za Olive Oil Times.

“U jednom trenutku osjetili smo da bi mogli proširiti poslovanje i probati nešto novo. Ipak vodili smo računa o kvaliteti. Na našem zemljištu bilo je mnogo drveća masline koje je zasadio moj djed. Tu je i počela cijela ova avantura”, ispričao je Bariša Škegro.

Željna da razvije nove proizvode i duboko povezana za mediteranskom granom, ova porodična firma okrenula se unosnom sektoru proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Oko 300 stabala masline uključeno je u proizvodnju.

“Tokom idućih pet godina, namjeravamo zasaditi između 200 i 300 novih stabala” izjavio je Škegro precizirajući da je prva faza njihovog plana proizvodnje maslinovog ulja izbor četiri vrste masline iz susjednih zemalja.

“Zasadili smo sortu masline - oblica, koja je široko rasprostranjena u Hrvatskoj kao i sorte pendolino, leccino i cipressino iz Italije”, napominje Bariša Škegro.

Imanje porodice Škegro locirano je na brdima oko Ljubuškog između 100 i 200 metara nadmorske visine i svega 30 kilometara od Jadranskog mora. Imanje krasi idealno zemljište i klimatski uslovi za uzgoj ovih sorti masline.

Oblica se koristi za proizvodnju maslinovog ulja ali i maslina. Krase je veći plodovi.

“Oblica ima sjajan urod. Zadovoljni smo i kvalitetom i količinom ploda koje daje”, ocijenio je Bariša Škegro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije